Εγκαταλείπει την εξουσία ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός

Εγκαταλείπει την εξουσία ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός
Japan's Prime Minister Yoshihide Suga speaks during a press conference at the prime minister's office in Tokyo on September 3, 2021, following his announcement that he will not seek re-election for Liberal Democratic Party (LDP) leadership this month. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP) Photo: AFP
Εξήγησε πως η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας απαιτεί «τεράστια» ενέργεια και γι’ αυτό αποφάσισε να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Γιοσιχίντε Σούγκα, δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στα τέλη του μήνα και θα εγκαταλείψει την εξουσία, επιβεβαίωσε ο ίδιος σήμερα.

Ο κ. Σούγκα, απευθυνόμενος στον Τύπο, εξήγησε πως η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας απαιτεί «τεράστια» ενέργεια και γι’ αυτό αποφάσισε να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, την είδηση που μεταδόθηκε από αρκετά ιαπωνικά ΜΜΕ επιβεβαίωσε ο δεύτερος τη τάξει στο κόμμα, ο Τοσιχίρο Νικάι, εξηγώντας πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης του είπε πως «θέλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και δεν θα συμμετάσχει» στην εσωκομματική διαδικασία του ΦΔΚ, την 29η Σεπτεμβρίου. «Ειλικρινά, είμαι έκπληκτος. Είναι αληθινά λυπηρό».

Η απόφασή του σηματοδοτεί πρακτικά την έναρξη της κούρσας για τη διαδοχή του έπειτα από μόλις έναν χρόνο στο αξίωμα.

Η εξέλιξη ήταν απρόσμενη για πολλούς. Ο κ. Σούγκα, 72 ετών, θεωρείτο μέχρι τώρα φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν τη 17η Οκτωβρίου, παρά την αντιδημοτικότητά του.

Ωστόσο ο κ. Σούγκα, που όταν διαδεχόταν τον Σίνζο Άμπε, τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά την παραίτηση του προκατόχου του με την επίκληση προβλημάτων υγείας, έχαιρε δημοτικότητας γύρω στο 70%, την είδε να κατακρημνίζεται σε επίπεδο κάτω του 30%, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας. Επικρίθηκε ιδίως για την εμμονή του η Ιαπωνία να οργανώσει τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και των ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα είχαν οι διεθνείς διοργανώσεις στην επιδημιολογική κατάσταση.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Μαϊνίτσι κατέδειξε πως οι θετικές γνώμες για την κυβέρνησή του έχουν μειωθεί στο 26%, ιστορικό χαμηλό.

Πέραν της εξέλιξης της πανδημίας και των επικρίσεων για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, στον κ. Σούγκα στοίχισαν επίσης μια σειρά σκανδάλων νεποτισμού και η αργή πρόοδος της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Ανάμεσα στους διεκδικητές της ηγεσίας του ΦΔΚ και της πρωθυπουργίας είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Φουμίο Κισίντα, που χθες Πέμπτη με άρθρο του επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κάλεσε να καταρτιστεί νέο πακέτο τόνωσης της ιαπωνικής οικονομίας.