Eγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Eγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει μηχανήματα επεξεργασίας τεύτλων στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Με 60.000 τόνους τεύτλων από Έβρο και Ροδόπη άρχισε η επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα, ύστερα από έναν χρόνο αναστολής της λειτουργίας του. Ήδη έχουν προσληφθεί 94 άτομα, με συμβάσεις διάρκειας 3,5 μηνών, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα προχωρήσει και η πρόσληψη άλλων 140 εργαζομένων, προκειμένου να επανδρωθούν τα διάφορα τμήματα (βοηθητικά και κύρια) για τις περίπου 15 μέρες επεξεργασίας της προαναφερθείσας ποσότητας τεύτλων. «Οι 60.000 τόνοι τεύτλων αντιστοιχούν σε 12.000 στρέμματα καλλιέργειας, έκταση κατά πολύ μικρότερη της καλλιεργητικής πρόθεσης των αγροτών, η οποία στη διάρκεια της σποράς “άγγιζε” τα 25-30.000 στρέμματα, που όμως δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών» . Ο διευθυντής του εργοστασίου Παράσχος Παρασχούδης χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την επαναλειτουργία του καθώς παραδοσιακοί καλλιεργητές τεύτλων που τα τελευταία χρόνια είχαν αποσυρθεί, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε ως προς

«Πράσινο φως» έλαβε η ΕΒΖ για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων με στόχο την απομείωση του τραπεζικού της δανεισμού από τους μετόχους.

Το σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που περιλαμβάνει την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων με στόχο την απομείωση του τραπεζικού της δανεισμού κατά 49,58 εκατ., ενέκριναν οι μέτοχοι της εισηγμένης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ενεκρίθη από τη συνέλευση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΒΖ κατά 36,43 εκατ. με την καταβολή μετρητών, προκειμένου να καλυφθούν τα 30 εκατ. που διέθεσε την άνοιξη του 2015 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ο βασικός μέτοχος, δηλαδή η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με την καταβολή τοις μετρητοίς 36.438.722,10 ευρώ και με την έκδοση 121.462.407 νέων ανωνύμων μετοχών – 0,30 ευρώ είναι η ονομαστική αξία κάθε μετοχής. Ετσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται πλέον σε 47.463.394,80 ευρώ, διηρημένο σε 158.211.316 ανώνυμες μετοχές.

Η ονομαστική αξία κάθε μετοχής είπαμε ότι είναι 0,30 ευρώ. Στη γενική συνέλευση αποφασίστηκε ακόμα η επέκταση των σκοπών της εταιρείας στους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και της διαχείρισης ακινήτων, ώστε αν στο μέλλον τα εργοστάσια που θα μείνουν στη διάθεση της ΕΒΖ αξιοποιηθούν διαφορετικά, να μην υπάρχει καταστατικό κώλυμα.

Υπογραμμίζεται ότι στην εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, που παρουσιάστηκε στους μετόχους, η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζεται μονόδρομος, κάτι με το οποίο συμφωνεί το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά διαφωνούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Οσον αφορά το σχέδιο για τη διάσωση της εταιρείας προβλέπονται οι πωλήσεις των εξής περιουσιακών στοιχείων:

1. Το εργοστάσιο της Λάρισας έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ.

2. Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ.

3. Το επιχειρηματικό ακίνητο στην Αθήνα, στην οδό Σκουφά 52, έναντι τουλάχιστον 260.000 ευρώ.

4. Το ημιτελές επιχειρηματικό ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Κουντουριώτη 9, έναντι 2,9 εκατ.

5. Τα γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Μητροπόλεως 34, όπου σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της εταιρείας, έναντι 2,73 εκατ.

6. Το επιχειρηματικό ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης έναντι 3 εκατ. ευρώ.

Τέλος θα ρευστοποιηθεί το σύνολο των μετοχών των δύο θυγατρικών εταιρειών στη Σερβία, Crvenka και Sajkaska, έναντι συνολικού τιμήματος τουλάχιστον 25 εκατ.