Ειδικός του Harvard υπογραμμίζει: Αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στην καριέρα σας

Ειδικός του Harvard υπογραμμίζει: Αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε στην καριέρα σας
Photo: pixabay.com
Καμία εργασία δεν είναι τέλεια, αλλά μπορείτε να βρείτε έναν ρόλο που να ανταποκρίνεται στις περισσότερες από τις απαιτήσεις σας.

Τις συμβουλές του για όσους θέλουν να αποφύγουν λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος επαγγελματικές πορείες μοιράστηκε με το CNBC ο Τζόζεφ Φούλερ, καθηγητής του Harvard Business School και συμπρόεδρος του «Managing the Future of Work».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «οι καριέρες μας σπάνια ευθυγραμμίζονται με κάθε προσδοκία που έχουμε γι’ αυτές».

Η ίδια λογική ισχύει για οποιονδήποτε επαγγελματικό στόχο επιδιώκετε: Αν έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες ότι μια αύξηση ή η αλλαγή εργασίας θα λύσει όλα τα προβλήματά σας ή θα είναι ακριβώς όπως το είχατε φανταστεί, μπορεί να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για αποτυχία, προειδοποιεί ο Φούλερ.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι στην καριέρα τους και που μπορεί να σας αφήσει «εξαντλημένους και δυστυχισμένους», προσθέτει, είναι να μην είστε ειλικρινείς σχετικά με τις προτεραιότητές σας και τους συμβιβασμούς που είστε διατεθειμένοι να κάνετε στην εργασία σας.

«Είναι μια συμβουλή που δίνω συνέχεια στους μαθητές μου: Οι άνθρωποι που είναι πιο δυστυχισμένοι στην καριέρα τους είναι αυτοί που δεν ήταν ειλικρινείς με τον εαυτό τους σχετικά με τους στόχους που θέλουν να θέσουν ως προτεραιότητα στην καριέρα τους και τι είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν για να τους επιτύχουν» ανέφερε ο Φούλερ.

Για παράδειγμα: Αν είναι σημαντικό για εσάς να έχετε τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα και να διατηρείτε μια κάποια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ίσως να μην θέλετε να αναλάβετε μια δουλειά που απαιτεί 80-100 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, ακόμη και αν πληρώνεται καλά ή ο τίτλος φαίνεται καλός στα χαρτιά.

Καμία εργασία δεν είναι τέλεια, αλλά μπορείτε να βρείτε έναν ρόλο που να ανταποκρίνεται στις περισσότερες από τις απαιτήσεις σας, αν έχετε ξεκαθαρίσει τις βασικές σας προτεραιότητες και τις συμβιβαστικές λύσεις που σας βολεύουν -ή δεν σας βολεύουν- πριν αποδεχτείτε μια προσφορά.

Μπορείτε να αξιολογήσετε την κουλτούρα μιας εταιρείας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, προτείνει ο Φούλερ, ρωτώντας, μεταξύ άλλων, πώς η εταιρεία υποστηρίζει την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις.

Η εύρεση μιας θέσης εργασίας όπου έχετε την αίσθηση του ελέγχου και είστε ενθουσιασμένοι με τη δουλειά που κάνετε μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα κίνητρά σας και να αποτρέψετε την εξουθένωση, συμπληρώνει ο ίδιος.

Το άλλο τέχνασμα για την εξεύρεση επαγγελματικής ικανοποίησης είναι να ενσωματώνετε τις βασικές σας αξίες στις καθημερινές σας ευθύνες.Η

Ο Φούλερ υποστηρίζει πως μπορείτε να προτείνετε στο αφεντικό σας ένα ουσιαστικό παράλληλο project, να οργανώσετε περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις στο γραφείο ή να προσφερθείτε εθελοντικά να ηγηθείτε μιας εβδομαδιαίας συνάντησης, ανάλογα με το τι εκτιμάτε περισσότερο.

Όπως κι αν ορίζετε την επιτυχία, «θέλετε να εργάζεστε για έναν οργανισμό του οποίου οι στόχοι ευθυγραμμίζονται με τους δικούς σας στόχους και φιλοδοξίες» πρόσθεσε ο Φούλερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: