Είναι οι μετοχές των εταιρειών πολυτελείας η ευρωπαϊκή «απάντηση» στην Wall Street;

Είναι οι μετοχές των εταιρειών πολυτελείας η ευρωπαϊκή «απάντηση» στην Wall Street;
Photo: pixabay.com
Ο πληθωρισμός απειλεί να αλλάξει τις ισορροπίες στις παγκόσμιες αγορές.

Τα προβλήματα συσσωρεύονται στον πιο καυτό τομέα της Ευρώπης.

Η προειδοποίηση του προέδρου της Richemont, ιδιοκτήτριας της Cartier, ότι ο επίμονος πληθωρισμός άρχισε να επηρεάζει τη ζήτηση στην Ευρώπη προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα μια πτώση των μετοχών των εταιρειών πολυτελείας. Αυτό το δυσμενές μήνυμα προστέθηκε σε μια σειρά ανησυχητικών οικονομικών σημάτων από την Κίνα και ενδείξεων για ηπιότερες τάσεις στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά δοκιμάζουν την πίστη των επενδυτών σε αυτόν τον τομέα και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη θεωρία ότι οι μετοχές των εταιρειών πολυτελείας είναι η ισχυρότερη απάντηση της Ευρώπης στις «υψηλές πτήσεις» των τιμών των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών της Wall Street. Περίπου 180 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη αφαιρεθεί από την πρόσφατη κορύφωση του Ιουλίου, αφήνοντας τα κέρδη για το έτος να κρέμονται από μια κλωστή. Η LVMH ευθύνεται από μόνη της για το 60% αυτής της πτώσης και η κατασκευάστρια εταιρεία των τσαντών Louis Vuitton ξεπεράστηκε από την φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk A/S ως η μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης εξαιτίας αυτού.

Η παραπαίουσα ανάκαμψη στην Κίνα, πηγή του ενός πέμπτου των πωλήσεων των ευρωπαϊκών λιανοπωλητών ειδών πολυτελείας, έχει επιφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα στον κλάδο. Όμως η κακοδαιμονία έχει εξαπλωθεί και στις ακριβές εμπορικές συνοικίες του Παρισιού, της Μαδρίτης και του Λονδίνου. «Στην Ευρώπη, ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός αρχίζει να επηρεάζει την τοπική ζήτηση», δήλωσε ο Rupert στους μετόχους της Richemont κατά την ετήσια συνέλευσή της στη Γενεύη την Τετάρτη.

«Αυτό που βλέπουμε στον κλάδο των ειδών πολυτελείας είναι το τέλος μιας συναινετικής σύστασης μακροπρόθεσμης διατήρησης μετοχών», δήλωσε ο Gilles Guibout, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Axa Investment Managers στο Παρίσι, αναφερόμενος στη βιασύνη των επενδυτών προς αυτόν τον τομέα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. «Η Ευρώπη είναι συνήθως πολύ ευαίσθητη στην παγκόσμια ανάπτυξη και αυτό πλήττει τον κλάδο των ειδών πολυτελείας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης».

Ο Guibout έχει υποεπενδύσει σε μετοχές εταιρειών πολυτελείας και δεν σκοπεύει να αγοράσει τις μετοχές μέχρι μια περαιτέρω υποχώρηση να τις κάνει πιο ελκυστικές.

Η τελευταία έρευνα για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών της Κίνας αποκάλυψε περισσότερα αρνητικά στοιχεία για τις μάρκες πολυτελείας, με την πιο αργή επέκταση φέτος τον Αύγουστο. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές της χώρας δεν είναι αισιόδοξοι για το μελλοντικό τους εισόδημα λόγω της παραπαίουσας οικονομίας και τείνουν να αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν.

Και η ραγδαία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων έχει αποδειχθεί επιβαρυντική για έναν όμιλο εταιρειών που, όπως και οι εταιρείες τεχνολογίας, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο κεφάλαιο για την επέκτασή του και επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 τον Αύγουστο, επιφέροντας περαιτέρω πλήγμα στο κλίμα για τις μετοχές.

Μαζί με τις ανησυχίες για την προβληματική οικονομία της Ευρώπης, όπου η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί ενώ οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν, και τη φαινομενικά ατελείωτη ροή κακών ειδήσεων από την Κίνα, η τελευταία περίοδος ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ έδωσε στοιχεία για την αποδυνάμωση των καταναλωτικών προτύπων. Εν όψει αυτών, οι προβλέψεις των αναλυτών για τις εταιρείες πολυτελείας εξακολουθούν να φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξες για ορισμένους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com