Είναι τα ETFs η καλύτερη επένδυση σήμερα;

Είναι τα ETFs η καλύτερη επένδυση σήμερα;
Photo: pixabay.com
Τα θετικά και τα ρίσκα τέτοιου είδους επενδύσεων.

Από την Ιωάννα Φο*

Τελικά πού να επενδύσουμε; Σε μετοχές; Σε κρύπτο; Σε P2P lending; Και πως κάνουμε τεχνική ανάλυση; Η θεμελιώδη ανάλυση; Και τι είναι τελικά αυτές οι αναλύσεις; 

Αυτές οι ερωτήσεις είναι ΠΟΛΥ λογικό να υπάρχουν στο μυαλό κάθε ανθρώπου που ξεκινάει τώρα να βρει τι μπορεί να κάνει με τα χρήματα που έχει ώστε να τα βάλει να «δουλέψουν» για αυτόν. 

Ωστόσο είναι αυτές οι ίδιες ερωτήσεις που πολλές φορές προκαλούν τόσο μεγάλη σύγχυση και παράλυση από την πολλή ανάλυση, που τρομάζουν και τελικά δεν επενδύουμε. 

Ή τουλάχιστον δεν επενδύαμε εμείς οι ερασιτέχνες επενδυτές και επενδύτριες μέχρι να ανακαλύψουμε κάτι που πιστεύω εκδημοκράτισε τις επενδύσεις και μαζί με το διαδίκτυο τις έκανες προσιτές στο ευρύ κοινό με ουσιαστικά μειωμένο ρίσκο. 

Σήμερα, λοιπόν, θέλω να μιλήσουμε για εκείνο το επενδυτικό όχημα που είναι κομμένο και ραμμένο για ανθρώπους όπως εμείς, ερασιτέχνες επενδυτές και επενδύτριες που επιθυμούμε να χτίσουμε την μελλοντική μας οικονομική ζωή σταθερά και με οικονομική άνεση.

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο δικός μας προσωπικός ήρωας, το επενδυτικό όχημα που ονομάζεται ETF. 

ETF σημαίνει Exchange Traded Fund, δηλαδή διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και είναι ένα επενδυτικό προϊόν που ακολουθεί έναν δείκτη, ή έναν συνδυασμό χρηματιστηριακών προϊόντων. Για να το απλοποιήσουμε στο μυαλό μας, ας το σκεφτούμε σαν ένα καλάθι τίτλων. Αυτό το καλάθι μπορεί να έχει μέσα μετοχές εταιρειών τεχνολογίας, ή πετρελαίου, ή φαρμακευτικών, ή να παρακολουθεί τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, ή ένα πολύτιμο μέταλλο, όπως ο χρυσός, ή τα ομόλογα μιας χώρας.

Τα υποκείμενα προϊόντα, ό,τι δηλαδή είναι το προϊόν που ακολουθεί το ETF, μπορούν να είναι σχεδόν τα πάντα και η απόδοση του ETF είναι ο μέσος όρος αυτών. Δηλαδή, αν ένα ETF παρακολουθεί, σε ίσα μέρη, τέσσερις μετοχές και η μία ανέβει 5% σε έναν χρόνο, η άλλη πέσει 5%, η άλλη μείνει στο μηδέν και η άλλη ανέβει 2%, η συνολική απόδοσή του θα είναι συν πέντε, μείον πέντε, συν μηδέν, συν δύο, άρα 2% θετική απόδοση.

Φυσικά το παράδειγμα αυτό είναι απλοποιημένο, αφού το κάθε ETF έχει διαφορετικό μείγμα μετοχών ή ομολόγων, όχι πάντα ισοβαρές. Πάντα το 30-40% του αποτελείται από κάποια “βαριά χαρτιά” και το υπόλοιπο μοιράζεται σε μικρότερης βαρύτητας. Για παράδειγμα, το ETF DGRW.EU που είναι το αγαπημένο μου και επενδύω προσωπικά, έχει μετοχές των Apple, Microsoft και Johnson and Johnson σε ποσοστά κοντά στο 10%, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες είναι τριγύρω στο 1% ή 2%.

Και τώρα έρχεται η απορία όλων μας, όταν πρώτη φορά ακούσαμε για την έννοια των ETFs. Γιατί να αγοράζω πολλές μετοχές μαζί και όχι μια μια, αυτές που μου αρέσουν; Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα πλεονεκτήματα που μας χαρίζει ένα ETF.

Πλεονέκτημα πρώτο θα λέγαμε πως είναι η ευελιξία που μας χαρίζουν. Αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι συμπεριφέρονται σαν μια μετοχή, δηλαδή αγοράζονται και πωλούνται εύκολα στις ώρες λειτουργίας της αγοράς και δεν χρειάζεται ούτε κάποια ειδική διαδικασία μέσω Τραπεζών ή χρηματιστών, ούτε κάποιο ελάχιστο ποσό συμμετοχής, ούτε κλείδωμα των χρημάτων μας. Αγοράζουμε και πουλάμε όποτε θέλουμε ό,τι θέλουμε. 

Δεύτερο πλεονέκτημα και κυριότερο η ευρεία έκθεση στην αγορά. Ένα απλό ETF που παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500, δηλαδή τις πεντακόσιες μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, αγοράζεται με μια κίνηση και αμέσως έχουμε ένα μικρό ποσοστό στις πεντακόσιες μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες. Δεν χρειάζεται να τις ψάχνουμε μια προς μία και να κάνουμε πεντακόσιες αγορές, αλλά μόλις μια. Έτσι, πετυχαίνουμε εξοικονόμηση χρημάτων από τις προμήθειες των συναλλαγών αλλά και χρόνου, ενώ ταυτόχρονα, εξασφαλίζουμε ότι η απόδοση των χρημάτων μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ακόμα κι αν πέντε ή δέκα ή πενήντα από αυτές τις εταιρίες δεν τα καταφέρουν καλά, οι υπόλοιπες θα αναπληρώσουν την ζημία και θα μας δώσουν και κέρδος. Εξ’ ου και η ετήσια απόδοση 10,5% που έχει καταφέρει ο δείκτης αυτός τα τελευταία σχεδόν εκατό χρόνια μεσοσταθμικά σε βάθος δεκαετίας!

Τέλος, τρίτο πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος. Ένα ETF έχει ένα ετήσιο κόστος διαχείρισης χαμηλό, της τάξης του 0,1%-0,3% επί της αξίας του, δηλαδή σε ένα ETF αξίας 100€, μας κρατείται προμήθεια 10-30 σεντς τον χρόνο, ενώ, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουμε και ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα, ως Έλληνες και Ελληνίδες, έχουμε εντελώς αφορολόγητα κέρδη από όποιο ETF αγοράσουμε που φέρει στον τίτλο του την φράση UCITS. Τόσο τα κέρδη υπεραξίας, όσο και τα μερίσματα είναι εντελώς αφορολόγητα, τα δηλώνουμε στην Εφορία σε συνεννόηση με το λογιστικό μας γραφείο αλλά είναι ΝΟΜΙΜΑ αφορολόγητα.

Τα ETFs λοιπόν με λίγα λόγια μπορούν και προσφέρουν διαφοροποίηση, εμφανώς μικρότερο ρίσκο από το να αγοράζαμε μεμονωμένες μετοχές και μας δίνουν την δυνατότητα αφορολόγητων επενδύσεων (ούτως ή άλλως αρκετούς φόρους δεν πληρώνουμε ήδη;). 

Και ναι πιθανόν να μην είναι ο τρόπος για να αγοράσουμε κότερα και ελικόπτερα, ίσως είναι όμως μια ενδιαφέρουσα στρατηγική για να κερδίσουμε τον πληθωρισμό και να αρχίσουν τα χρήματά μας να αποδίδουν κάποιους καρπούς.

https://www.ioannafo.gr/newsletter

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: