EKA Hellas: Ο εργασιακός χώρος του μέλλοντος μπορεί να είναι ένας ζωντανός οργανισμός

EKA Hellas: Ο εργασιακός χώρος του μέλλοντος μπορεί να είναι ένας ζωντανός οργανισμός
Πώς μια εταιρεία μπορεί να θεμελιώσει την αφοσίωση των εργαζομένων της.

Ο χώρος της εργασίας έχει υποστεί μεγάλες και συνεχόμενες αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Παράγοντες όπως η πανδημία Covid-19, η υβριδική ή εξ αποστάσεως εργασία και η θεαματική ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης έχουν επηρεάσει ουσιαστικά την καθημερινότητά μας στον επαγγελματικό τομέα. Παράλληλα, η ταυτόχρονη συνύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών γενεών στον εργασιακό χώρο, με ποικίλες ανάγκες και προσδοκίες, έχει επιδράσει άμεσα στην ικανοποίηση και την αφοσίωση των εργαζομένων.

Το αποτέλεσμα αυτών των μετασχηματισμών αποτυπώνεται ανάγλυφα στη σύγχρονη εργασιακή εμπειρία. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Gallup – State of the Global Workplace: 2025 Report, μόλις το 13% των εργαζομένων στην Ευρώπη δηλώνει αφοσιωμένο στην εργασία του (ποσοστό που ισχύει και για την Ελλάδα), ενώ το 73% δηλώνει αποστασιοποιημένο από την εταιρεία του. Αυτοί οι δείκτες παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (21% και 62%, αντίστοιχα) και αναδεικνύουν μια βαθιά κρίση στην ψυχολογική σύνδεση των εργαζομένων με τον επαγγελματικό τους χώρο.

Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν ότι οι παραδοσιακές μορφές οργάνωσης της εργασίας δεν επαρκούν πλέον. Οι επιχειρήσεις καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη φύση του εργασιακού χώρου και της σχέσης των ανθρώπων με αυτόν, υιοθετώντας μια πιο ανθρώπινη, συμμετοχική και υποστηρικτική προσέγγιση.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο μετασχηματισμός είναι η ενίσχυση της έννοιας της κοινότητας στον χώρο εργασίας. Οι κοινότητες, παραδοσιακά, λειτουργούν ως σταθεροί πυλώνες σύνδεσης σε περιόδους ανασφάλειας και αλλαγής. Αντίστοιχα, μια ισχυρή εργασιακή κοινότητα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση της δέσμευσης, της συνεργασίας και της αίσθησης του ανήκειν.

Η δημιουργία μιας κοινότητας στον χώρο εργασίας έχει ως στόχο την εδραίωση δικτύων εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης

Η κοινότητα στην εργασία

Η έννοια της κοινότητας στον εργασιακό χώρο δεν είναι αφηρημένη ή θεωρητική. Αντιθέτως, μεταφράζεται σε συγκεκριμένες πρακτικές και χωροταξικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη διαμόρφωση ποιοτικών επαγγελματικών σχέσεων. Στην EKA Hellas πιστεύουμε ότι, ακόμη και αν ο φυσικός χώρος από μόνος του δεν αρκεί για να δημιουργήσει μια κοινότητα, μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικός μοχλός ενίσχυσής της, μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένα περιβάλλοντα, όπως χώροι ανεπίσημων συναντήσεων, ζώνες χαλάρωσης, δημιουργικά hubs και περιοχές για άτυπη επικοινωνία.

Μια τέτοια αρχιτεκτονική και πολιτισμική επένδυση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα δέσμευσης, ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας, της οργάνωσης και της παραγωγικότητας. Παράλληλα, προσφέρει απτά οφέλη σε επίπεδο employer branding, προσέλκυσης ταλέντων και μείωσης της πρόθεσης αποχώρησης.

Οι επιχειρήσεις επαναπροσδιορίζουν τη φύση του εργασιακού χώρου και της σχέσης των ανθρώπων με αυτόν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτήν τη μετάβαση είναι η ουσιαστική κατανόηση των επιθυμιών, των προτεραιοτήτων και του τρόπου εργασίας των εργαζομένων. Μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει ο ουσιαστικός ανασχεδιασμός του εργασιακού περιβάλλοντος − όχι ως στατική ανακαίνιση, αλλά ως δυναμική διαδικασία συνδιαμόρφωσης. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία χώρων που ενισχύουν τη συνεργασία και την κοινότητα (για παράδειγμα, κοινόχρηστες ζώνες, χώρους για brainstorming και κοινωνικοποίηση), αλλά και χώρους ατομικής εργασίας, συγκέντρωσης ή ψηφιακής επικοινωνίας, σύμφωνα με τις διαφοροποιημένες ανάγκες της καθημερινότητας.

Η δημιουργία μιας κοινότητας στον χώρο εργασίας έχει ως στόχο την εδραίωση δικτύων εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης − στοιχείων κρίσιμων για την επαγγελματική και προσωπική ευημερία των εργαζομένων.

Φυσικά, αυτή η αλλαγή δεν είναι στιγμιαία. Απαιτεί χρόνο, στρατηγική επένδυση και διαρκή εμπλοκή της ηγεσίας. Ενδέχεται να συναντήσει αρχική αντίσταση, ιδιαίτερα από εργαζομένους εξοικειωμένους με πιο παραδοσιακά πρότυπα ή εταιρικές κουλτούρες που δεν ενθαρρύνουν τη συμμετοχή. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η διαδικασία αυτή να βασιστεί σε διαρκή διάλογο, εσωτερική έρευνα και συνεχή αξιολόγηση.

Ο εργασιακός χώρος του μέλλοντος δεν είναι απλώς ένα καλοσχεδιασμένο γραφείο. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται διαρκώς, προσαρμοζόμενος στις ανάγκες των ανθρώπων που τον αποτελούν. Σε έναν τέτοιο χώρο, όπου κυριαρχούν η εμπιστοσύνη, η συμμετοχή και η σύνδεση, οι εργαζόμενοι είναι πιθανότερο να νιώθουν ότι ανήκουν, να επιλέγουν να προσέρχονται και να αποδίδουν καλύτερα.

Στην ΕΚΑ Hellas πιστεύουμε ότι δημιουργία μιας κοινότητας στον χώρο εργασίας μπορεί να οδηγήσει στην εδραίωση δικτύων εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης − στοιχείων κρίσιμων για την επαγγελματική και προσωπική ευημερία των εργαζομένων. Για μία εταιρεία, αυτό σημαίνει ότι η οικοδόμηση ενός ανθρώπινου, βιώσιμου και ανθεκτικού μοντέλου εργασίας μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγικό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Τετάρτη 14/05 στα περίπτερα.