Έκτακτο Euroworking Group την Παρασκευή για την Ελλάδα

Έκτακτο Euroworking Group την Παρασκευή για την Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα περάσουν από "ακτινογραφία" το ελληνικό πακέτο μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Για την “ακτινογραφία” του πακέτου μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ με το οποίο σχεδιάζει η ελληνική πλευρά να κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016-2018 αναμένεται να ενημερωθεί την Παρασκευή το Euro Working Group.

Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν εκτάκτως την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να λάβουν γνώση των κινήσεων που έχει κάνει η ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει και το κουαρτέτο, μια μέρα προτού επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει, εκτός απροόπτου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Το Euro Working Group είναι εκείνο που θα δώσει τις ευλογίες του ή θα απορρίψει τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση.  Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσουν τις δικές τους -βελτιωτικές- προτάσεις για το “μείγμα” του πακέτου μέτρων που εξετάζεται, προκειμένου να διευκολύνουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης. Για να κλείσει ο λογαριασμός των 5,5 δισ. ευρώ (3%) για την τριετία 2016-2018, τα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) θα πρέπει να προέλθουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα υπόλοιπα 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) θα πρέπει να προέλθουν από τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία όλων, στο Euro Working Group της Παρασκευής αναμένεται, επίσης, να οριστικοποιηθούν και τα μεγάλα σημεία σύγκλισης – και διαφωνίας – μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ώστε όλοι να έχουν λάβει την απαραίτητη θέση μάχης ενόψει της επανεκκίνησης της αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των θεσμών καταφτάνουν στην Ελλάδα το Σάββατο, με στόχο όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η τελική φάση της διαπραγμάτευσης από Δευτέρα.

Οι επόμενες 10-15 ημέρες, ήτοι το πρώτο μισό του Απριλίου, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες, με την κυβέρνηση να προσδοκά ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος, προκειμένου η συμφωνία να επικυρωθεί επισήμως στο Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Εάν όλα κινηθούν κατ’ ευχήν, ανώτατες κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατατεθούν και πριν από το Πάσχα προς ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγουμένως ανάψει το πράσινο φως οι δανειστές. Το τελικό στάδιο της αξιολόγησης θα είναι και το πιο δύσκολο, αφού το… πλήρωμα του χρόνου έφτασε και πρέπει το ένα μετά το άλλο όλα τα ανοιχτά μέτωπα να κλείσουν.

Πηγή: news247.gr