«Έκανα τα πάντα για να αποφύγω τον πόλεμο», δηλώνει στη Χάγη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

«Έκανα τα πάντα για να αποφύγω τον πόλεμο», δηλώνει στη Χάγη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας απολογείται λίγο πριν το τέλος της πολύκροτης δίκης του στο Διεθνές Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία.

Την τελική απολογία του ξεκίνησε σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Πρώην Γιουγκοσλαβία ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για εκατοντάδες από τις χειρότερες ωμότητες που διαπράχθηκαν στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εισαγγελείς ζητούν τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του 69χρονου Κάρατζιτς, κορυφαίας πολιτικής φυσιογνωμίας στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995), ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους.

Ενώπιων της δικαστών για μία τελευταία φορά, ο Κάρατζιτς κατηγόρησε σήμερα τους εισαγγελείς ότι ψεύδονται σχετικά με τον ρόλο του στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας για να αντισταθμίσουν την απουσία αποδείξεων και υποστήριξε πως αυτός που δικάζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ο σερβικός λαός «στην ολότητά του».

«Κατηγορούμενος είναι ο σερβικός λαός, η ολότητα του σερβικού λαού», υποστήριξε, κατηγορώντας το γραφείο του εισαγγελέα πως έχει βάλει στόχο μόνο τους Σέρβους για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας: «η κατηγορία προσβάλλει βαθιά τους ανθρώπους αυτούς», τόνισε.

Ο Κάρατζιτς κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε, μαζί με τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον τότε πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την εθνική αποκάθαρση εκτεταμένων εδαφών της Βοσνίας μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο στόχος τους ήταν να εκδιώξουν τους Μουσουλμάνους, τους Κροάτες και άλλους μη Σέρβους από τα εδάφη αυτά. Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. Οφείλει να λογοδοτήσει για τη σφαγή σχεδόν 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας τον Ιούλιο του 1995 στη Σρεμπρένιτσα. Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο ο Κάρατζιτς, ο οποίος υπερασπίζεται ο ίδιος τον εαυτό του και έχει αρνηθεί τις υπηρεσίες δικηγόρου, απέρριψε στην απολογία του τις κατηγορίες αυτές. Ντυμένος με σκούρο γκρι κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μπορντώ γραβάτα, κατηγόρησε την εισαγγελία ότι χειραγωγεί την αλήθεια.

«Αφού ο διακεκριμένος κατήγορος, ο κ. Τίγκερ, δεν έχει αποδείξεις, επέλεξε να αμαυρώσει την προσωπικότητά μου, με αποκάλεσε ψεύτη και γκάνγκστερ», δήλωσε αποδίδοντας τον πόλεμο στη Βοσνία στην αφροσύνη άλλων πολιτικών. «Πιθανόν δεν θα χρειαζόταν να το κάνει αν είχε έστω και μια ισχυρή απόδειξη εναντίον του Ράντοβαν Κάρατζιτς», είπε.

«Γνωρίζω την αλήθεια, το γραφείο του εισαγγελέα γνωρίζει την αλήθεια και επιχειρεί να εξαπατήσει το δικαστήριο. Αν ήμουν δικαστής, θα αισθανόμουν βαθιά προσβεβλημένος», συμπλήρωσε ο Κάτατζιτς.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 161 προσώπων για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στους πολέμους που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Σέρβοι, αλλά διώξεις ασκήθηκαν επίσης εναντίον Κροατών, Κοσοβάρων και Μουσουλμάνων.

Η απολογία, η οποία θα συνεχισθεί αύριο, Πέμπτη, είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες του Κάρατζιτς για να υποστηρίξει την αθωότητά του. Ο κατηγορούμενος και η εισαγγελία θα μπορέσουν να εκφρασθούν μια τελευταία φορά στις 7 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα αρχίσει η διάσκεψη των δικαστών.

Η ετυμηγορία δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο του 2015, κάτι που αντανακλά τη μεγάλη έκταση των διώξεων.

Εκτός από τις κατηγορίες για γενοκτονία για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, ο Κάρατζιτς, ο οποίος διέφευγε επί 13 χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του το 1995, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες σχετικά με την 43μηνη πολιορκία του Σαράγεβο, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 5.000 άμαχοι.

Ο εισαγγελέας Άλαν Τίγκερ δήλωσε τη Δευτέρα πως οι μαρτυρίες εκατοντάδων μαρτύρων και 80.000 σελίδες πρακτικών έχουν αποδείξει πως ο Κάρατζιτς είχε ηγηθεί μιας πολιτικής «εθνικής αποκάθαρσης», με φόνους και εκτοπισμούς.

Ο Κάρατζιτς αρνήθηκε πως ευθύνεται ο ίδιος, αλλά πρόσθεσε πως δεν θα επιρρίψει σε άλλους την ευθύνη για τις σφαγές. «Δεν κατηγορώ ποτέ άλλους για τη Σρεμπρένιτσα, επειδή δεν ξέρω τι συνέβη», δήλωσε.

Ο Κάρατζιτς είπε ακόμη στους δικαστές του ΟΗΕ πως είχε προειδοποιήσει τον εκλιπόντα σήμερα Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, ηγέτη της βοσνιακής κυβέρνησης στο Σαράγεβο, πως κινδυνεύει να βυθίσει τη Βοσνία στον εμφύλιο πόλεμο επιδιώκοντας την απόσχιση των Βοσνίων.

«Ο Ιζετμπέγκοβιτς ήταν αυτός που πρώτος πρότεινε να διαιρέσουμε τη Βοσνία και να εφαρμόσει τις ισλαμικές ιδέες του μόνο στο Μουσουλμανικό τμήμα του εδάφους», δήλωσε ο Κάρατζιτς. «Είχα στην πραγματικότητα προβλέψει τι θα συνέβαινε», πρόσθεσε. «Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί και εκατοντάδες πόλεις κατεστραμμένες».

«Έκανα τα πάντα για να αποφύγω τον πόλεμο και στη διάρκεια του πολέμου έκανα τα πάντα για να περιορίσω τον πόνο όσο το δυνατόν περισσότερο», ισχυρίσθηκε σήμερα.