Εκατό εκατ. δολάρια ακόμη από την Παγκόσμια Τράπεζα κατά του Έμπολα

Εκατό εκατ. δολάρια ακόμη από την Παγκόσμια Τράπεζα κατά του Έμπολα

Το ποσό θα διατεθεί για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού των ιατρικών ομάδων που εργάζονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Η παγκόσμια ανταπόκριση στην κρίση του Έμπολα έχει ξεκάθαρα αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, όμως αντιμετωπίζουμε ακόμα μια προφανή έλλειψη ομάδων υγείας που θα αναπτυχθούν στις πλέον πληγείσες περιοχές μόλυνσης», επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ανακοινώνοντας πως ο οργανισμός πρόκειται να αποδεσμεύσει ένα ποσό 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον προκειμένου να επιταχύνει την αποστολή και ανάπτυξη ιατρικού προσωπικού από άλλα κράτη στις χώρες εκείνες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανάπτυξη 5.000 γιατρών και νοσηλευτών από άλλες χώρες είναι απαραίτητη στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, οι οποίες έχουν «χτυπηθεί» σφοδρότερα από την επιδημία αυτή του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει στοιχίσει την ζωή σε σχεδόν 5.000 ανθρώπους από τις αρχές του έτους.

Τα κεφάλαια που θα αποδεσμεύσει η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται κυρίως να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού που θα εγκατασταθεί στη Γκάνα και θα αναλάβει να «συγκεντρώσει, να εκπαιδεύσει και να στείλει» τις ιατρικές ομάδες στις 3 αυτές χώρες, επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

Το ποσό αυτό αναμένεται επίσης να επιτρέψει την προσέγγιση των στόχων που έχουν οριστεί για τον Οκτώβριο από τη διεθνή κοινότητα: να τεθεί δηλαδή σε απομόνωση και να λάβει περίθαλψη το 70% των ύποπτων κρουσμάτων και να διασφαλιστεί ο ενταφιασμός του 70% των θυμάτων στις επόμενες 70 ημέρες, υπογραμμίζει η Τράπεζα.

«Πρέπει να βρούμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να άρουμε τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στο ιατρικό προσωπικό από ξένες χώρες να εκπληρώσουν την αποστολή τους» διαβεβαίωσε ο Κιμ.

Συνολικά η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ανακοινώσει την αποδέσμευση 500 εκατ. δολαρίων με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας, περιλαμβανόμενων 117 που έχουν αποτελεσματικά εκταμιευθεί.