Εκατό επενδυτές από την Ελλάδα κατά της Κύπρου

Εκατό επενδυτές από την Ελλάδα κατά της Κύπρου

Προσέφυγαν στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο επενδυτικών διαφορών για το «κούρεμα» των καταθέσεων τους. 

Την απόφαση να προσφύγουν στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο επενδυτικών διαφορών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, έλαβαν εκατό επενδυτές για το «κούρεμα» των καταθέσεών τους σε κυπριακές τράπεζες τον Μάρτιο του 2013.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι απώλεσαν 50 εκατ.ευρώ. Η κυπριακή Δημοκρατία έχει διορίσει, σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, διεθνή γραφεία για να την υπερασπίσουν.

Η διαδικασία γίνεται στη βάση διμερούς συμφωνίας Κύπρου και Ελλάδας, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η αρχή έγινε με αγωγή του τέως πρόεδρου της τέως Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέα Βγενόπουλου.

Έκτοτε, είπε, προστέθηκαν και άλλοι επηρεαζόμενοι Έλληνες επενδυτές.

Εξήγησε ότι δεν θα διεξαχθούν ξεχωριστές νομικές διαδικασίες για την κάθε μία καταγγελία καθώς, το αίτημα είναι κοινό και προκύπτει μέσω της διμερούς συμφωνίας που έχει συνάψει παλαιότερα η Κύπρος με την Ελλάδα.

Σημείωσε ότι οι πλείστοι επενδυτές που καταχώρησαν αγωγή κατά της κυπριακής δημοκρατίας ισχυρίζονται ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί για να οδηγηθούν οι επενδύσεις τους σε εκμηδενισμό.

Οι διαδικασίες, είπε, γίνονται γραπτώς με δικόγραφα και η κάθε πλευρά υποβάλλει τις δικές της παραστάσεις.

Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι οι εν λόγω νομικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες λόγω του πρωτογενούς χαρακτήρα.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι διαδικασίες για το διορισμό κοινού αποδεκτού προέδρου του διαιτητικού δικαστηρίου κράτησαν έξι μήνες.

Κύπρος: Τέλος στους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές