Εκατό εστιατόρια στις ΗΠΑ στα χέρια Ελλήνων ομογενών!

Εκατό εστιατόρια στις ΗΠΑ στα χέρια Ελλήνων ομογενών!

Ο Χριστόφορος και ο Χάρης Παππάς είναι ιδρυτές της αλυσίδας των Pappas Restaurants.

Δύο αδέρφια από την Ελλάδα, ο Χριστόφορος και ο Χάρης Παππάς κατάφεραν να χτίσουν τη δική τους «αυτοκρατορία» στον κλάδο της εστίασης στην Αμερική, ανοίγοντας 100 εστιατόρια σε 7 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για τους ιδρυτές και ιδιοκτήτες της ομώνυμης αλυσίδας των «Pappas Restaurants», η οποία το 2010 συμπεριελήφθη στη λίστα με τις 100 Κορυφαίες επιχειρήσεις καταλαμβάνοντας την 70η θέση στην κατάταξη.

Πέρα από τη διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης, στην οποία ο Κρις ασκεί τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ ο αδερφός του Χάρης εκείνα του Προέδρου, έχουν διεισδύσει και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως επί παραδείγματι στην γνωστή αλυσίδα εστιατορίων Luby’s, στην οποία έχουν αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο.

Η ιστορία για τα δύο αδέρφια που σήμερα βλέπουν την επιχείρησή τους να επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο, έχει ως εξής: Ο πατέρας τους Jim και ο παππούς τους έφτασαν στην Αμερική το 1897 και δημιούργησαν ένα εστιατόριο με επιτυχία. Μολονότι και οι δύο συμβούλεψαν τα νεαρά αδέρφια να μείνουν μακριά από τα εστιατόρια, λόγω των δυσκολιών και των θυσιών που απαιτούνται στην εν λόγω δουλειά, εκείνοι επιβεβαίωσαν στην πράξη την ρήση που λέει ότι «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει». Η ιστορία πάντως τους δικαίωσε, αφού από το ένα εστιατόριο τα δύο αδέλφια έφτασαν σήμερα στα εκατό.

Ο Χάρης είναι το «οικονομικό μυαλό» της επιχείρησης, κάτοχος πτυχίου Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, ενώ ο Κρις ακολούθησε διαφορετικό δρόμο σπουδάζοντας Μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο του Texas και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του εργάστηκε στην IBM. Η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία δεν στάθηκε όμως ικανή να τους απομακρύνει από την οικογενειακή επιχείρηση και σύντομα τα δύο αδέρφια άρχισαν να διευθύνουν το εστιατόριο του πατέρα τους, το Dot Coffee Shop.

Το 1976 αποφάσισαν να ανοίξουν το πρώτο εστιατόριο τους που έφερε την επωνυμία Strawberry Patch. Έκτοτε, άνοιξαν πάνω από 100 εστιατόρια με 9 διαφορετικά brands καλύπτοντας σχεδόν όλα τα γούστα. Pappadeaux Seafood Kitchen, Pappasito’s Cantina, Pappas Bros. Steakhouse, Pappas Seafood House, Pappas Bar-B-Q, Pappas Burger και Yia Yia Mary’s Greek Kitchen είναι τα βασικά εστιατόρια καθένα από τα οποία εξειδικεύεται σε ένα είδος μαγειρικής και φυσικά υπάρχει catering και delivery.

Όσο για το εστιατόριο Yia Yia Mary’s, άνοιξε το 2005 και πήρε το όνομα του, όπως σωστά μαντέψατε, από την γιαγιά της οικογένειας Μαρία.
Πελάτες του είναι οι καλοφαγάδες που τρέφουν αδυναμία στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.