Εκατομμύρια πελάτες της T-Mobile στο «έλεος» των χάκερ

Εκατομμύρια πελάτες της T-Mobile στο «έλεος» των χάκερ
Photo:

«Παίρνουμε στα σοβαρά την ασφάλεια των δεδομένων σας και προστατεύουμε τις προσωπικές σας πληροφορίες από μη εξουσιοδοτημένες πηγές», σημείωσε η εταιρεία. 

Η T-Mobile έχει ενημερώσει τους Αμερικανούς πελάτες ασύρματων δικτύων της για ένα πρόσφατο χακάρισμα το οποίο εξέθεσε κάποιες από τις προσωπικές τους πληροφορίες σε τρίτους. Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών αποκάλυψε ότι προσωπικές πληροφορίες, όπως ονόματα πελατών, αριθμοί τηλεφώνων, διευθύνσεις e-mail και αριθμοί λογαριασμών, είχαν πρόσφατα εκτεθεί σε χάκερ. Η εταιρεία ανέφερε ότι ανακάλυψε τη ρήξη στην ασφάλειά της την Δευτέρα, έκλεισε την «τρύπα» που επέτρεψε στους χάκερ να εισέλθουν στο σύστημά της και ενημέρωσε τις αρχές. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ακόμα σαφές το εάν τα δεδομένα που εκτέθηκαν όντως εκλάπησαν.

«Παίρνουμε στα σοβαρά την ασφάλεια των δεδομένων σας και έχουμε εγκατεστημένο έναν αριθμό ασφαλιστικών δικλίδων έτσι ώστε να προστατεύσουμε τις προσωπικές σας πληροφορίες από μη εξουσιοδοτημένες πηγές», σημείωσε η T-Mobile στην ιστοσελίδα της. «Λυπούμαστε πραγματικά που προέκυψε αυτό το περιστατικό και για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία αυτό σας προκάλεσε».

Η T-Mobile δεν ανέφερε στην επιστολή της πόσοι από τους 77 εκατομμύρια πελάτες της είχαν επηρεαστεί. Η εταιρεία, όμως, αποκάλυψε στην ιστοσελίδα Motherboard ότι το 3% των πελατών της είχαν επηρεαστεί, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια στους 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Φυσικά, το χακάρισμα και οι παραβιάσεις εταιρικής ασφαλείας έχουν γίνει κάτι παραπάνω από συνηθισμένες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι χάκερ αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία τα οποία στη συνέχεια πωλούν στο Dark Web, μια γωνία του Ίντερνετ όπου παράνομα προϊόντα είναι διαθέσιμα για αγορά. Σε άλλες περιπτώσεις, οι χάκερ απλά παραβιάζουν εταιρείες για να δείξουν το πόσο εύκολο είναι να παραβιαστεί η εταιρική ασφάλεια και να προκαλέσουν αμηχανία στις εταιρείες- στόχους τους.

Η επιστολή της T-Mobile δεν ανέφερε ποιο θα μπορούσε να ήταν το κίνητρο των χάκερ. 

Σύμφωνα με την T-Mobile, έχει ενημερώσει ήδη τους πελάτες της που επηρεάστηκαν, έτσι ώστε αυτοί που δεν έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση δεν θεωρείται ότι έχουν ενεπλακεί στη συγκεκριμένη παραβίαση της ασφάλειας. Κάποιοι από τους MetroPCS πελάτες της επίσης επηρεάστηκαν από την παραβίαση και ειδοποιήθηκαν κατά ανάλογο τρόπο.

Η T-Mobile αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω σε ερώτηση του Fortune.

Δείτε ακόμη: Συγχώνευση – μαμούθ 26 δισ. δολαρίων των T-Mobile και Sprint: Τι αλλάζει στις τηλεπικοινωνίες;