Εκατόμβη νεκρών στη Συρία – Φόβοι για επίθεση με χημικά

Εκατόμβη νεκρών στη Συρία – Φόβοι για επίθεση με χημικά
epa05673959 A handout photograph released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on 13 December 2016 showing Syrian soldiers patrolling a neighborhood in Aleppo after recapturing it from rebels, in Aleppo, Syria, 12 December 2016. Media reports state the Syrian army on 12 December claimed it had recaptured 98 percent of former rebel territory in eastern Aleppo. The huge regime gains come as part of the military offensive launched by forces loyal to President Bashar Assad on 15 November. Since then, over 1,000 people have been killed in the northern Syrian city. EPA/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας το ΟΗΕ μετά τις πολύ σοβαρές καταγγελίες.

 

Επιδρομές στις οποίες υπάρχουν υποψίες πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ενώ άλλοι 400 αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ανακοίνωση μια ιατρική οργάνωση αρωγής η οποία δρα στη Συρία.

Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μιας συμμαχίας διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και χρησιμοποιεί το Παρίσι ως έδρα.

Σύμφωνα με την ΕΟΙΠ, αρχικά επλήγη το χωριό Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ιντλίμπ, πριν στοχοποιηθούν το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών στο Χαν Σεϊχούν και το νοσοκομείο αλ Ράχμα.

«Καταγράψαμε πάνω από 40 πλήγματα από τις 06:30», ανέφερε η ΕΟΙΠ. «Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι επιδρομές στην περιοχή της Ιντλίμπ καθώς και οι επιθέσεις χωρίς τη χρήση χημικών όπλων στη Χάμα», σύμφωνα με την ίδια.

Άμεσες έρευνες από τον ΟΗΕ

Μια επιτροπή έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία ανακοίνωσε πως άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία όσον αφορά τις καταγγελίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Στην ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση χημικών όπλων, όπως και η εσκεμμένη στοχοθέτηση ιατρικών εγκαταστάσεων, «συνιστούν εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Είναι επιτακτικό οι δράστες τέτοιων επιθέσεων να κατονομάζονται και να λογοδοτούν», τονίζει ακόμη η ανεξάρτητη επιτροπή αυτή, της οποίας ηγείται ο Πάουλου Πινιέιρου, ένας βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας.

Η επιτροπή προσθέτει πως «διεξάγει αυτή τη στιγμή έρευνα» για την επίθεση αυτή με «χημικά όπλα».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συζητήσει την επίθεση με τοξικά αέρια στη Συρία.

Τον Άσαντ κατηγορεί ευθέως ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος επέρριψε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να «καταδικαστεί» και «δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο».

«Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης», έκρινε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Σον Σπάισερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Ο (πρώην) πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι θα χάρασσε μια “κόκκινη γραμμή”», η οποία θα ήταν η χρήση χημικών όπλων, αλλά κατόπιν «δεν έκανε τίποτα», συμπλήρωσε ο Σπάισερ.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας απέφυγε να πει πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση. Ωστόσο, δήλωσε πως ο ρεπουμπλικάνος συζήτησε νωρίτερα με την ομάδα του για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το ζήτημα.

Διάψευση από την συριακή κυβέρνηση

Ο στρατός της Συρίας διέψευσε ότι ευθύνεται για την επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ. «Η διοίκηση του στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε οποιαδήποτε χημική ή τοξική ουσία στο Χαν Σεϊχούν σήμερα», αναφέρει ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο συριακός στρατός «ουδέποτε χρησιμοποίησε, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία» της Συρίας χημικά όπλα και «δεν θα το πράξει ούτε στο μέλλον».

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Τουρκία, επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αλλά ο συριακός στρατός υποστήριξε σήμερα ότι είναι οι αντάρτες αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις και εκείνοι οι οποίοι τις υποστηρίζουν φέρουν την ευθύνη για τη χρήση χημικών και τοξικών ουσιών και αδιαφορούν για τις ζωές των αθώων αμάχων», τόνισε η διοίκηση των συριακών ένοπλων δυνάμεων στην ανακοίνωση που μετέδωσε το SANA.