Εκατοντάδες αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν από τον Τραμπ να δώσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο

Εκατοντάδες αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν από τον Τραμπ να δώσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο
epa07388905 US President Donald J. Trump responds to a question from the news media during a meeting in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 22 January 2019. The US and China are aiming to ease the current trade war and the tit for tat tariffs that are unnerving the global economy. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αμερικανικοί κολοσσοί μεταξύ των οποίων οι Hewlett Packard, Best Buy και Hallmark Card προειδοποίησαν ότι ήδη κινδυνεύουν να χάσουν δουλειές από ξένους ανταγωνιστές.

Περισσότερες από 300 επιχειρήσεις έχουν έρθει μόνο τον τελευταίο μήνα σε επαφή με την Ουάσιγκτον προκειμένου να προειδοποιήσουν για τις ζοφερές συνέπειες που έχουν ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας και εν γένει οι εμπορικές διαμάχες στις δραστηριότητές τους.

Καταθέτοντας τα στοιχεία στο Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ, αμερικανικοί κολοσσοί μεταξύ των οποίων οι Hewlett Packard, Best Buy και Hallmark Card, εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι επαπειλούμενοι πρόσθετοι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές και προειδοποίησαν ότι ήδη κινδυνεύουν να χάσουν δουλειές από ξένους ανταγωνιστές. Όπως εξηγούν σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν εναλλακτικές αγορές για την προμήθεια βασικών υλικών, που χρησιμοποιούν, ενώ αισθητός είναι ο «πόνος» και από τα κινεζικά αντίποινα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και η Wall Street ελπίζουν ότι στην επικείμενη συνάντηση των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στην Ιαπωνία θα τεθούν οι βάσεις για μία νέα συμφωνία μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος αφήνει να διαρρεύσει από το περιβάλλον του ότι είναι «άνετος με οποιοδήποτε αποτέλεσμα», υπονοώντας ότι ακόμη και ένα ναυάγιο δεν θα τον πτοήσει. Ωστόσο οι επιπτώσεις σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι οδυνηρές και θα εκτείνονται πολύ πέραν των αμερικανικών και κινεζικών συνόρων.

Όσο για την περίπτωση μίας ανακωχής το Σάββατο στη συνάντηση των δύο ισχυρών ηγετών, αυτή θα πυροδοτούσε πιθανότατα ράλι των μετοχών και ίσως ξεπούλημα των ομολόγων, που σήμερα λειτουργούν ως καταφύγιο. Για την πραγματική οικονομία, όμως, οι ανησυχίες θα επέμεναν έως ότου υπάρξει μία ουσιαστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως προειδοποιούν ειδικοί.

Πηγή: CNBC