Εκεί βρίσκεται στην πραγματικότητα το κρησφύγετο του «Τελευταίου τζεντάι»

Η πραγματική τοποθεσία του ερημητηρίου του Λουκ Σκαϊγουόκερ στον... δικό μας πλανήτη!

 

Συνηθίσαμε να βλέπουμε εξωτικά μέρη στη σειρά κινηματογραφικών ταινιών «Ο Πόλεμος των Άστρων»: σκηνές του πλανήτη Τατουίν, του πλανήτη στον οποίο γεννήθηκε ο Λουκ Σκαϊγουόκερ, γυρίστηκαν στην Τυνησία, στην περιοχή Ταταουίν (σύμπτωση, η συνήχηση;). Η Μάχη του Χοθ γυρίστηκε στους παγετώνες της Νορβηγίας. Η δασωμένη σελήνη του Έντορ απεικονίστηκε με άλση από σεκόγιες στη βόρεια Καλιφόρνια.

Τι συμβαίνει, όμως, με το ερημητήριο του Λουκ Σκαϊγουόκερ στο «Οι τελευταίοι Τζεντάι»; Υπάρχει; Κι αν ναι, πού;

Λοιπόν, ναι, υπάρχει. Τα περισσότερα γυρίσματα για το ερημητήριο του Λουκ στον πλανήτη Ahch-To έγιναν στο νησί Skellig Michael , δυτικά της χερσονήσου Iveragh, στην κομητεία Κέρι της Ιρλανδίας. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι οι παραγωγοί δεν χρησιμοποίησαν απλά την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του νησιού, αλλά προσάρμοσαν και τα απόκοσμα κτίσματα που είχαν φτιάξει οι αλλοτινοί κάτοικοί του.

Το παμπάλαιο – στην ταινία – καταφύγιο των Τζεντάι, στο οποίο διαμένει ο Λουκ, είναι μια πολύ γήινη κατασκευή που ακούει στο όνομα «κλοχάν». Αυτές οι δομές, που, φορές, τις συναντάμε και ως «beehive huts», χτίστηκαν από Χριστιανούς ασκητές μοναχούς οι οποίοι πρωτοκατοίκησαν το νησί, τον 6ο και 7ο μ.Χ. αιώνα.

Ταιριαστό. Ο «ερημίτης» – για τις ανάγκες της ταινίας – Λουκ κατοικεί σε πέτρινη καλύβα που έχτισαν, πριν από αιώνες, κάποιοι ασκητές.