Εκκαθαρίζει τον ισολογισμό της η Fed – Βαριές απώλειες για τη Wall Street

Εκκαθαρίζει τον ισολογισμό της η Fed – Βαριές απώλειες για τη Wall Street
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed σημείωσαν ότι είναι σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Fed σχετικά σύντομα

Βαριές απώλειες κατέγραψε χθες 5 Ιανουαρίου η Wall Street, στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της Federal Reserves.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 1,07% στις 36.407,11 μονάδες, στη χειρότερη συνεδρίασή του από τις 20 Δεκεμβρίου, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,94% στις 4.700,58 μονάδες καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 26 Νοεμβρίου ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε κατά 3,34% στις 15.100,7, στη χειρότερη ημέρα του των τελευταίων 11 μηνών. 

Σύμφωνα με τα πρακτικά υπήρξε έντονη συζήτηση για την επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων, την αναπροσαρμογή του tapering ανά μήνα και τη μείωση του ισολογισμού της Fed, που ανέρχεται στα 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Η αγορά θεώρησε τις εξελίξεις αυτές αρνητικές, δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική γίνεται ολοένα και πιο hawkish.

Τι ανέφερε η Fed

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής διαπιστώνoυν βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, που ξεπερνούν, κατά κοινή παραδοχή, τον στόχο του 2%, επιτρέπει τη μείωση του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.g Time Mute

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το tapering πρέπει να επιταχυνθεί, με αναθεώρησή του σε μηνιαία βάση. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, όπως είναι γνωστό, προβλέπονται τρεις αυξήσεις μέσα στο 2022 και μία μέσα στο 2023, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ενέργειες γρηγορότερα. 

Μεγάλη ανησυχία εγείρουν, από την άλλη, οι νέες παραλλαγές της Covid, οι οποίες εντείνουν την αβεβαιότητα, απειλώντας να εκτροχιάσουν την οικονομία.

Υπό το φως λοιπόν των τρεχουσών εξελίξεων και της περαιτέρω βελτίωσης της αγοράς εργασίας, η Fed αποφάσισε να μειώσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τίτλους του Δημοσίου και 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τίτλους που σχετίζονται με στεγαστικά δάνεια.

Ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης ότι είναι σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Fed σχετικά σύντομα, μετά την έναρξη της αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων», όπως αναφέρεται στα πρακτικά.

Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων εκτιμήσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς επίσης και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.