Έκκληση για αύξηση της χρηματοδότησης στον αναπτυσσόμενο κόσμο απευθύνει ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας

Έκκληση για αύξηση της χρηματοδότησης στον αναπτυσσόμενο κόσμο απευθύνει ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας
(230414) -- WASHINGTON, D.C., April 14, 2023 (Xinhua) -- World Bank Group President David Malpass speaks at a press conference in Washington, D.C., the United States, on April 13, 2023. China's economic rebound is an "additive" needed for a year like 2023 where global growth is expected to be weak, said Malpass on Thursday. (Xinhua/Liu Jie) (Photo by Liu Jie / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Ο Ντέιβιντ Μάλπας προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν 2,4 τρις δολάρια ετησίως τα επόμενα επτά χρόνια για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες κρίσεις.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση των πολλαπλών κρίσεων του πολέμου, των πανδημιών και του κλίματος.

Συγκεκριμένα, ο Ντέιβιντ Μάλπας είπε ότι χρειάζεται δραματική αύξηση της οικονομικής βοήθειας για να μπορέσουν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν το κόστος των επιπτώσεων αυτών των κρίσεων, το οποίο ο ίδιος εκτιμά στα 2,4 τρις δολάρια ετησίως.

Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε τις πρωτοβουλίες του για τη χρηματοδοτική στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών από τότε που ανέλαβε πρόεδρος του οργανισμού, ενώ δήλωσε ότι περαιτέρω αυξήσεις θα ανακοινωθούν πιθανότατα κατά την εαρινή σύνοδο της Τράπεζας τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μάλπας επιλέχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2019 για να διευθύνει την Παγκόσμια Τράπεζα αλλά δήλωσε πρόσφατα ότι θα παραιτηθεί έναν χρόνο πριν από το επίσημο τέλος της θητείας του, αφότου δέχθηκε επικρίσεις από ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Τζον Κέρι, ο απεσταλμένος του Μπάιντεν για την αντιμετώπιση του κλίματος, δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Μάλπας ανέφερε ότι οι επενδυτικές ανάγκες των φτωχών χωρών ήταν τεράστιες. «Εκτιμούμε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν 2,4 τρις δολάρια ετησίως για τα επόμενα επτά χρόνια για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής προσαρμογής, των συγκρούσεων και των πανδημιών».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επεσήμανε την κληρονομιά της πανδημίας: 700 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα, το παγκόσμιο ποσοστό ακραίας φτώχειας αυξήθηκε από 8,4% σε 9,3% και ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 είναι άγνωστος σε πολλές χώρες.

Τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και το ΔΝΤ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αριθμό των φτωχών χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με μη εξυπηρετούμενο χρέος, ως αποτέλεσμα του μεγάλου δανεισμού πριν από την πανδημία, των κινήτρων που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, και της αύξησης των παγκόσμιων επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: