Έκκληση Γιούνκερ στους Ολλανδούς για την Ουκρανία

Έκκληση Γιούνκερ στους Ολλανδούς για την Ουκρανία
Luxembourg's Prime Minister Jean-Claude Juncker leaves a euro zone leaders summit in Brussels October 27, 2011. Euro zone leaders said on Thursday they had reached agreement on a comprehensive package of measures to tackle the euro zone's sovereign debt crisis. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) ORG XMIT: THR20

Ο πρόεδρος της ΕΕ κάλεσε τους Ολλανδούς να μην αντιταχθούν στη συμφωνία σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία στο δημοψήφισμα του Απριλίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε σήμερα τους Ολλανδούς να μην αντιταχθούν στη συμφωνία σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι μια νίκη του “Όχι” θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στην Ευρώπη.

Τρεις ευρωσκεπτικιστικές, ολλανδικές οργανώσεις κατάφεραν να προκαλέσουν το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 300.000 υπογραφές.

Ένα “Όχι” στο δημοψήφισμα της 6ς Απριλίου “θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή κρίση” εκτιμά ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα NRC. “Ας μην μετατρέψουμε αυτό το δημοψήφισμα σε μια ψηφοφορία για την Ευρώπη”, πρόσθεσε. “Ελπίζω ειλικρινά ότι (οι Ολλανδοί) δεν θα ψηφίσουν υπέρ του «όχι» για λόγους που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ίδια τη συμφωνία”, τόνισε.

Αν κερδίσει το “Όχι”, η “μεγάλη ωφελημένη” θα είναι η Ρωσία, υπογράμμισε.

Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και στόχος της είναι να ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο αλλά και τις οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει τις συνέπειες του δημοψηφίσματος όταν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και η κυβέρνησή του θα αποφασίσει τότε εάν είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε αλλαγές.