Έκκληση Μακρόν στους παγκόσμιους ηγέτες να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη» κατά του εθνικισμού

Έκκληση Μακρόν στους παγκόσμιους ηγέτες να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη» κατά του εθνικισμού
epa07157959 French President Emmanuel Macron attends an international ceremony for the Centenary of the WWI Armistice of 11 November 1918 at the Arc de Triomphe, in Paris, France, 11 November 2018. World leaders have gathered in France to mark the 100th anniversary of the First World War Armistice with services taking place across the world to commemorate the occasion. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Το μήνυμα του Γάλλου προέδρου για την επέτειο της λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου πριν από 100 χρόνια.

«Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στους 72 παγκόσμιους ηγέτες που βρίσκονται στο Παρίσι και τους κάλεσε να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη» αρνούμενοι «την αναδίπλωση, τη βία και την επιβολή», ενώ επέκρινε τον «εθνικισμό» τον οποίο προβάλλει κυρίως ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ομιλία του για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, που σήμανε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκούν η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

«Μαζί μπορούμε να εξορκίσουμε αυτές τις απειλές που είναι το φάσμα της υπερθέρμανσης του κλίματος και της υποβάθμισης της φύσης μας, τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τις ανισότητες, την άγνοια», δήλωσε.

Επέκρινε επίσης τον εθνικισμό, τον οποίο έχει προβάλει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άκουγε την ομιλία του Γάλλου προέδρου δίπλα σε σχεδόν 70 άλλους αρχηγούς κρατών ή κυβέρνησεων.

«Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού. Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Ένας υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης είναι ένα πρόσωπο που θέλει να τα καταφέρει ο κόσμος, χωρίς να ανησυχεί αληθινά για τη χώρα μας (…) Ξέρετε τι είμαι εγώ; Είμαι εθνικιστής», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο Τραμπ. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία την πολυμέρεια, αυτό το ιδεολογικό βάθρο των διεθνών σχέσεων μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, που καταγγέλλεται όλο και περισσότερο από ορισμένους ψηφοφόρους και ηγέτες στον κόσμο στο όνομα της υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων.

Στη μνήμη «της απέραντης πομπής των μαχητών» του Μεγάλου Πολέμου, «που ήρθαν από ολόκληρο τον κόσμο, επειδή η Γαλλία αντιπροσώπευε γι’ αυτούς ό,τι ωραίο υπήρχε στον κόσμο», κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκεί η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

«Ας θυμόμαστε! Ας μην ξεχάσουμε!», τόνισε, «Εκατό χρόνια έπειτα από μια σφαγή, η ουλή της οποίας είναι ακόμη ορατή στο πρόσωπο του κόσμου».

«Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, η Ευρώπη λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής «στην ελπίδα για την οποία μια ολόλκληρη νεολαία δέχθηκε να πεθάνει, την ελπίδα για έναν κόσμο που θα είναι επιτέλους ειρηνικός», για να τελειώσει με μια συνηγορία υπέρ των διεθνών θεσμών, της σημερινής Ευρώπης και του ΟΗΕ.

«Αυτό είναι, στην ήπειρό μας, η φιλία που σφυρηλατήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία (…). Αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που συμφωνήθηκε ελεύθερα και είναι πρωτοφανής στην Ιστορία και μας απάλλαξε από τους εμφύλιους πολέμους μας. Αυτό ονομάζεται Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών». «Είναι αυτή η βεβαιότητα πως το χειρότερο δεν είναι ποτέ σίγουρο όσο υπάρχουν άνδρες και γυναίκες με καλή θέληση», τόνισε.

Ο Μακρόν κατήγγειλε επίσης τη νοοτροπία «που τροφοδοτεί τις αναλήθειες, δέχεται τις αδικίες, τρέφει τα άκρα και τον σκοταδισμό».

Έπειτα από μια εβδομάδα την οποία πέρασε περιδιαβάζοντας τα πεδία μάχης της βορειοανατολικής Γαλλίας, αφηγήθηκε πώς «μέσα στους κοινούς τάφους αναμίχθηκαν τα οστά γερμανών στρατιωτών και γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι έναν παγωμένο χειμώνα αλληλοσκοτώθηκαν για μερικά μέτρα εδάφους», σε μια μακρά αναφορά του σ’ αυτόν τον πόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 18 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Αυτονομία» προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας για την Ευρώπη

Η Ευρώπη οφείλει «να οικοδομήσει την αυτονομία» της άμυνάς της μάλλον, παρά να αποκτά εξοπλισμούς που παράγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του σήμερα στο CNN.

«Δεν θέλω να δώ τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξάνουν τον προϋπολογισμό της άμυνας για να αγοράσουν αμερικανικά ή άλλα όπλα ή υλικά προερχόμενα από τη βιομηχανία σας», λέει στα αγγλικά ο Γάλλος πρόεδρος σε απόσπασμα αυτής της συνέντευξης που δόθηκε χθες Σάββατο: «Αν αυξάνουμε τον προϋπολογισμό μας, είναι για να οικοδομήσουμε την αυτονομία μας».

Ο Μακρόν φάνηκε συμφιλιωτικός χθες υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τον Ντόναλντ Τραμπ, την επομένη ενός πολύ επιθετικού μηνύματος του Αμερικανού προέδρου στο Twitter εναντίον της ευχής που είχε διατυπώσει ο Γάλλος πρόεδρος να δει να δημιουργείται ένας «αληθινός ευρωπαϊκός στρατός». Σήμερα ξαναλέει στο CNN πως συμμερίζεται τη βούληση του Αμερικανού ομολόγου του για μια «καλύτερη κατανομή του (οικονομικού) βάρους» του ΝΑΤΟ ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.

«Συμφωνώ με αυτό και, για μια καλύτερη κατανομή του βάρους, έχουμε ανάγκη περισσότερη Ευρώπη», εξηγεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τακτικά τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ πληρώνουν υπερβολικά υψηλό μερίδιο στον προϋπολογισμό της ατλαντικής συμμαχίας.

«Ο πρόεδρος Μακρόν προτείνει να κατασκευάσει η Ευρώπη τον δικό της στρατό για να προστατευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία», έγραψε το βράδυ της Παρασκευής στο Twitter: «Πολύ προσβλητικό, αλλά ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει το μερίδιό της στο ΝΑΤΟ που οι ΗΠΑ επιχορηγούν σε μεγάλο βαθμό!»

«Δεν είναι δικό μου θέμα να σχολιάσω το τουίτ του», δηλώνει ο Μακρόν απαντώντας σε ερώτηση του CNN. Και προσθέτει: «Προτιμώ πάντα να έχω άμεσες συνομιλίες ή να απαντώ σε ερωτήσεις, απ’ ό,τι να κάνω τη διπλωματία μου μέσω τουίτ».

Ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει, όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πως η Ευρώπη οφείλει να αναπτύξει την αυτονομία της άμυνάς της καθώς φαίνεται όλο και περισσότερο πως οι ΗΠΑ αποσύρονται. Δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ευρώπη για τη θέση αυτή. Το Βέλγιο αποφάσισε πρόσφατα να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35 αντί για ευρωπαϊκά, πηγαίνοντας «στρατηγικά κόντρα στα συμφέροντα» της Γηραιάς Ηπείρου, τόνισε εκφράζοντας τη λύπη του ο Γάλλος πρόεδρος.