ΔΕΗ: «Έκλεισε» το mega deal με την ENEL Romania αντί 1,26 δισ. ευρώ 

ΔΕΗ: «Έκλεισε» το mega deal με την ENEL Romania αντί 1,26 δισ. ευρώ 
Το λογότυπο της ΔΕΗ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Η ΔΕΗ γίνεται ο μεγαλύτερος ενεργειακός «παίκτης» στη ΝΑ Ευρώπη

Τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την Enel S.p.A. για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές αυτής στη Ρουμανία έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 1,260 δισ. ευρώ (βάσει της συνολικής αξίας της επιχείρησης που ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ), ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Επί της ουσίας η ΔΕΗ, αγοράζει πάνω από 130.000 km Δικτύου Διανομής, διπλασιάζει την ισχύ σε ΑΠΕ και προσθέτει 3,2 εκατ. νέους πελάτες στο πελατολόγιό της. Παράλληλα με την εξαγορά της Enel Romania η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή και καθίσταται ο μεγαλύτερος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης αποκτά άμεση πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα το φθηνότερο κόστος παραγωγής. Ουσιαστικά διπλασιάζει την παραγωγή της από ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H είσοδος της ΔΕΗ στη Ρουμανία, σε μία ώριμη αγορά, της δίνει πρόσβαση σε έναν πολύ σημαντικό, στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο, που ξεκινά από την Ελλάδα, περνά από τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία, κάτι που δεν ίσχυε για την ιταλική Enel. Με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την άρση των περιορισμών στις διασυνοριακές συναλλαγές, οι εθνικές αγορές είναι συνδεδεμένες και το ρεύμα πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών.

Η συναλλαγή θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του Ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.

Τι περιλαμβάνει το deal

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023 και θα υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις (conditions precedent) συνήθεις σε τέτοιου είδους συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

Η Δ.Ε.Η. προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. ευρώ και διάρκειας 5 ετών από Ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες.

Αναφερόμενος στο deal ο κ. Γεώργιος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.Η., δήλωσε: «Η εξαγορά αυτή είναι απολύτως συνεπής με όσα είχαμε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με ελκυστική αποτίμηση, δρομολογώντας τη μετατροπή της Δ.Ε.Η. στην κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η σημαντική εξέλιξη θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Δ.Ε.Η. τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, με απώτερο αποτέλεσμα τη δημιουργία αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη μας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι εξαγοράζει η ΔΕΗ

Με τη συμφωνία εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτά το σύνολο των συμμετοχών της ιταλικής Enel στη Ρουμανία και συγκεκριμένα:

  1. ΔΙΚΤΥΟ.

Τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής της χώρας

  1. E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου,
  2. E- Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας,
  3. E- Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή).

Συνολικά αποκτά τη διαχείριση ενός δικτύου διανομής πάνω από 130.000 χλμ, που διανέμει περίπου 16 TWh.

ΑΠΕ

534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW,

5,4GW έργα σε ανάπτυξη: αποκτά και μια δεξαμενή έργων  περίπου 5,4 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά.

Εμπορία/ Προμήθεια

Τις δύο εταιρείες προμήθειας Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh.

Την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης, υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών και ενεργειακές λύσεις, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: