Έκλεισαν οι διακόπτες στη Χαλυβουργική

Έκλεισαν οι διακόπτες στη Χαλυβουργική
EñãáæïìÝíïé ôçò ×áëõâïõñãéêÞò äéáìáñôýñïíôáé ôçí õðáãùãÞ ôïõò óå êáèåóôþò äéáèåóéìüôçôáò Ýîù áðü ôï åñãïóôÜóéï ôçò ×áëõâïõñãéêÞò, óôçí Åëåõóßíá, ôçí ÔåôÜñôç 19 Öåâñïõáñßïõ 2014. ÓôÜóç åñãáóßáò áðü ôéò 08.00 Ýùò 12.00 êáé óõãêÝíôñùóç äéáìáñôõñßáò ðñáãìáôïðïéïýí ïé åñãáæïìÝíïé ôçò ×áëõâïõñãéêÞò Ýîù áðü ôçí ðýëç ôïõ åñãïóôáóßïõ êáé óõìâïëéêü êëåßóéìï ôïõ äñüìïõ, äéáìáñôõñüìåíïé ãéá ôçí ïõóéáóôéêÞ áíáóôïëÞ ôçò ëåéôïõñãßáò ôïõ åñãïóôáóßïõ ìåôÜ ôçí õðáãùãÞ óå êáèåóôþò äéáèåóéìüôçôáò ôïõ óõíüëïõ ôùí åñãáæïìÝíùí óôçí ðáñáãùãÞ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε τα ξημερώματα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας.

 

Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τον διακόπτη της Χαλυβουργικής, βάζοντας ουσιαστικά λουκέτο στην ιστορική βιομηχανία, έπειτα από την αδυναμία να βρεθεί λύση για τις υπέρογκες οφειλές της στη ΔΕΗ.

Τη Δευτέρα κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες ότι τελικά η ΔΕΚΟ δεν θα κλείσει το ρεύμα στηΧαλυβουργική ακόμη και μετά την ενεργοποίηση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ (έτσι αποκαλείται η διαδικασία μέσω της οποίας ένας προμηθευτής ηλεκτρισμού σταματά να προμηθεύει ρεύμα έναν πελάτη του λόγω χρεών) να τροφοδοτηθεί με ρεύμα απευθείας από το σύστημα. Όμως για να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες αυτές, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει αίτηση και εγγύηση, κάτι το οποίο δεν έγινε από τη διοίκηση της βιομηχανίας.

Παρά τις πρωτοβουλίες αλλά και το νέο χρονικό περιθώριο που δόθηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία προς τη διοίκηση της Χαλυβουργικής να παρουσιαστεί ένα πλάνο για την αποπληρωμή των οφειλών και τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ε. Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της, η ΔΕΗ σκοπεύει να προβεί σε νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων ποσών από τη Χαλυβουργική. Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα ανεπαρκή την πρόταση της εταιρείας να καταβάλει 500.000 ευρώ έναντι των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, στο ύψος του εφάπαξ ποσού, αλλά και στους όρους συνεννόησης αποπληρωμής του συνολικού ποσού ύψους 31,8 εκατ. ευρώ που χρωστά η Χαλυβουργική στη ΔΕΗ, χωρίς να έχει δώσει ούτε ελάχιστο των οφειλομένων από το 2016, εντοπίζεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ολοκλήρωση του «θανάτου» της βιομηχανίας ήρθε μετά την κορύφωσης της κόντρας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τους γιους του, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, με τον πρώτο να προαναγγέλλει ουσιαστικά το κλείσιμο της βιομηχανίας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή.