«Έκλεισε» από το 28% στο 24% η μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε συμφωνία με τους θεσμούς για την μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων το 2019 έχει καταλήξει η κυβέρνηση.

Όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί μια συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019.

Στη συνέχεια, το 2021 ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20%. Με αυτό τον τρόπο, μετά την εμπροσθοβαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης κάνει πράξη με απολύτως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μια ακόμη από τις βασικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης.

Θεωρία του οικονομικού επιτελείου είναι ότι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

O εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 28% στο 24% από τα φετινά κέρδη και ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων μειώνεται, επίσης, από τα φετινά κέρδη, δηλαδή μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020, από το 10% στο 5%.

Για τα κέρδη του 2020 και των επόμενων ετών έρχεται νέα μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών που διανέμονται περιορίζεται από το 35,2% στο 24%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή δεν ωφελεί µόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες.

Το κόστος του πακέτου των μέτρων υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ ενώ το τοπίο θα «ξεκαθαρίσει» στο τέλος Σεπτεμβρίου, μετά την έλευση των θεσμών στις 23 του μήνα στην Αθήνα.

Στη συνέχεια θα μπουν στο «τραπέζι» οι υπόλοιπες προεκλογικές υποσχέσεις, που έχουν να κάνουν με το αφορολόγητο, τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων στο 9% με παράλληλη μείωση του ανώτατου συντελεστή τουλάχιστον στο 40% (από 45%), τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, όπως και την περαιτέρω μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά άρθρα