Έκλεισε το εργοστάσιο των πιάνων του Σοπέν

Έκλεισε το εργοστάσιο των πιάνων του Σοπέν

Η ιστορική Pleyel «λύγισε» μπροστά στον κινέζικο ανταγωνισμό.

Η φημισμένη γαλλική εταιρεία πιάνων Pleyel, που κατασκεύασε όργανα για τον Ραβέλ, τον Στραβίνσκι και τον Σοπέν, έκλεισε το εργοστάσιό της εξαιτίας της αύξησης στα κόστη και του ανταγωνισμού από την Κίνα.

Ένα απόθεμα από πιάνα που η κατασκευή τους έχει ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει στην εταιρεία να εξακολουθήσει να κάνει πωλήσεις στο εγγύς μέλλον, ωστόσο εξετάζει «εναλλακτικές λύσεις» για να συνεχίσει την παραγωγή, αναφέρει η Pleyel σε μια σύντομη ανακοίνωση χωρίς να επεκταθεί.

Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Σεν-Ντενί, ένα βόρειο προάστιο του Παρισιού, απασχολούσε 14 τεχνίτες.

Διαβάστε ακόμη: Βραβεία φθηνής καινοτομίας

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1807 από τον Ιγκνάς Πλεγιέλ, ένα μαθητή του Χάυδν, και προμήθευε με πιάνα τις ευρωπαϊκές αυλές, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της Αυτοκράτειρας Ιωσηφίνας, συζύγου του Ναπολέοντα. Λέγεται ότι ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε μεταλλικό πλαίσιο στο όργανο.

Η Pleyel παρήγε μέχρι 3.000 πιάνα το χρόνο στην εποχή της ακμής της, όμως η παραγωγή μειώθηκε σε περίπου 20 τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε επικεντρώσει σε κορυφαία όργανα που κόστιζαν ως 200.000 ευρώ, απαιτούσαν περίπου 5.000 εξαρτήματα και ως 1.500 ώρες για τη συναρμολόγησή τους.

Ακόμη κι αν τα πιάνα Pleyel γίνουν αντικείμενα του παρελθόντος, το όνομα θα επιβιώσει στο Καρφούρ Πλεγιέλ, ένα σταθμό του παρισινού Μετρό που ονομάσθηκε προς τιμήν του Ιγκνάς Πλεγιέλ, και στην αίθουσα συναυλιών Πλεγιέλ, κοντά στα Σανζ-Ελιζέ.