Έκλεισε η Έκθεση Συμμόρφωσης – Έτοιμο το Eurogroup να επικυρώσει το τέλος του προγράμματος

Έκλεισε η Έκθεση Συμμόρφωσης – Έτοιμο το Eurogroup να επικυρώσει το τέλος του προγράμματος

Κανονικά οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019 και το 2020. «Παράθυρο» παροχών υπό προϋποθέσεις.

Την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης επιβεβαίωσαν το απόγευμα της Τετάρτης οι θεσμοί, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για την τελευταία εκταμίευση της δόσης, που θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για την εξυπηρέτηση των τρεχουσών υποχρεώσεων και τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» διαθεσίμων.

Τα αδιάθετα χρήματα του προγράμματος του ESM θα αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ περίπου και η ελληνική κυβέρνηση είχε την προσδοκία πως θα μπορούσε να διεκδικήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών.

Η ευρωζώνη, ωστόσο, εξετάζει να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρό μέρος από τα 25 δισ. ευρώ των αδιαθέτων χρημάτων του προγράμματος, ώστε να κάνει τη λεγόμενη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού (liability management), δηλαδή την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της EKT με τα φθηνά δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Με την ανακοίνωση της λεγόμενης Έκθεσης Συμμόρφωσης (Compliance report) οι δανειστές σφραγίζουν και τυπικά, μια μέρα πριν το Eurogroup, την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το βασικό μακροοικονομικό σενάριο έως το 2022 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ φέτος, 2,3% το 2019 και 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022.

Δεν αλλάζει τίποτα για τις περικοπές σε συντάξεις – αφορολόγητο

Η έκθεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμών όσον αφορά τις περικοπές. Έτσι, οι συντάξεις θα κοπούν κανονικά το 2019, ενώ το 2020 θα μειωθεί και το αφορολόγητο, με παράλληλες παροχές όπως το επίδομα στέγης, η μείωση συντελεστών του ΕΝΦΙΑ κι ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο.

Τα πάντα όμως εξαρτώνται από την δημοσιονομική άνεση που θα προκύψει με βάση τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου. Για αυτόν τον λόγο, τα αντίμετρα δεν συγκεκριμενοποιούνται, αλλά περιγράφονται γενικά και αφορούν περικοπές φόρων και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Η Έκθεση συμμόρφωσης καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος, προστατεύοντας όσα πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια.

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης αναφέρεται, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος. «Η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως μέσω της συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με το πρόγραμμα και μέσω της διασφάλισης ότι θα προστατευθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν».

Τι σημαίνει «ενισχυμένη εποπτεία»

Σύμφωνα με τη θέση της Κομισιόν, είναι αναγκαία η «Ενισχυμένη Εποπτεία» και η παροχή τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μακροπρόθεσμα.

«Η Ενισχυμένη Εποπτεία, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2 της Οδηγίας 472/2013 της Ε.Ε., μπορεί να προσφέρει ένα εύλογο και εύρωστο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση, την συνέχεια και την παράδοση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα του ESM. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν εύλογες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές μακροπρόθεσμα, βασιζόμενες στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά το πρόγραμμα του ESM. Έχουν παρουσιάσει μια περιεκτική Αναπτυξιακή Στρατηγική στο Eurogroup. H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα στηριχτεί επιπρόσθετα και από “Το Σχέδιο Συνεργασίας και Στήριξης” που υπέγραψαν οι ελληνικές αρχές με τις Υπηρεσίες Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνεχή παροχή τεχνικής βοήθειας που θα στηρίξει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια», επισημαίνεται.

Διαβάστε ακόμη: Το «Eurogroup των Eurogroup» για την Ελλάδα: Τι θα γίνει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο