Έκλεισε η συμφωνία ΔΕΗ- Αλουμίνιον. Τι προβλέπει

Έκλεισε η συμφωνία ΔΕΗ- Αλουμίνιον. Τι προβλέπει

Η συμφωνία προβλέπει εκπτώσεις, μπόνους προκαταβολής και έγκαιρης εξόφλησης. 

Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ η εισήγηση για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, απόφαση με την οποία κλείνει μια πολυετής εκκρεμότητα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συμφωνία προβλέπει εκπτώσεις, μπόνους προκαταβολής και έγκαιρης εξόφλησης, αλλά και σύνδεση του τιμολογίου με την πορεία της τιμής του αλουμινίου. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης εξέφρασε την ευχή η ΑλτΕ να αξιοποιήσει τα οφέλη της συμφωνίας για να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ επανέλαβε το αίτημα να εξαιρεθεί η υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες) από το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ που υπολογίζεται στον καθορισμό των ποσοτήτων ενέργειας που θα διατεθούν σε προμηθευτές μέσω δημοπρασιών οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν αυτόν το μήνα.

Το νέο τιμολόγιο θα ισχύσει για την περίοδο 1.7.2016 έως 31.12.2020 και προβλέπει, αναλυτικά:

-Εκπτώσεις όγκου 25 % και ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 8 % (δηλαδή συνολική έκπτωση 33 %) επί του τιμολογίου υψηλής τάσης.

-Πρόσθετη έκπτωση 15 % για προκαταβολή και εμπρόθεσμη εξόφληση της ενέργειας. Η προκαταβολή για τον πρώτο χρόνο ορίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και για τα επόμενα στο 30 % της αξίας της ενέργειας του προηγούμενου έτους.

-Προσαυξήσεις στην περίπτωση που η διεθνής τιμή του αλουμινίου ξεπεράσει τα 1800 δολάρια ανά τόνο. Η προσαύξηση ορίζεται σε 1,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κάθε 100 δολάρια αύξησης της διεθνούς τιμής.

-Τιμολόγηση της ενέργειας για την περίοδο από 1.1.2014 μέχρι 30.6.2016, προς 36,6 Euro/MWh πλέον χρέωσης διοξειδίου του άνθρακα.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι με τη συμφωνία διασφαλίζεται ένας μακροχρόνιος, σταθερός πελάτης, όπως και την προκαταβολή ύψους 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή συμβάσεων με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας περιλαμβάνεται και στις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών.

Ικανοποίηση από τον Όμιλο Μυτιληναίος

Ικανοποίηση επικρατεί στον Όμιλο Εταιρειών Μυτιληναίος μετά την έγκριση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ.

Η συμφωνία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι αποτέλεσμα εντατικών αλλά και πολύμηνων διαπραγματεύσεων και κλείνει οριστικά την αντιπαράθεση ΔΕΗ – ΑτΕ για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, ο Όμιλος υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον των δύο εταιρειών, τη συναινετική διευθέτηση προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς και, βεβαίως, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο Όμιλος εκφράζει επίσης, την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία αναγνωρίζει τα ειδικά καταναλωτικά χαρακτηριστικά της ΑτΕ, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σε μία δύσκολη συγκυρία.