Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου μετά το νέο κύμα προσφύγων από Τουρκία

Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου μετά το νέο κύμα προσφύγων από Τουρκία
Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες,  το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει όλα τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή.

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται ήδη στον Έβρο για να επιβλέψει την κατάσταση. Μαζί του είναι ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μεταβαίνει σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Το νέο προσφυγικό κύμα ξεκίνησε μετά το χτύπημα των δυνάμεων του Άσαντ εναντίον τουρκικών δυνάμεων, χθες το βράδυ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες. Αμέσως μετά η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει σε ολοκληρωτικό στρατιωτικό χτύπημα εναντίον της Συρίας.

Ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν τη νύχτα ότι η Τουρκία μένει, μεν, προσηλωμένη στην συμφωνία με την ΕΕ, ωστόσο δεν θα μπορεί πλέον να ελέγχει την ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Στην συνέχεια τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν βίντεο, τα οποία έδειχναν ροές προσφύγων να κατευθύνονται προς τα σύνορα φωνάζοντας «Yunanistan», δηλαδή Ελλάδα.