Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό ομόλογο – Στο 4,625% η απόδοση

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό ομόλογο – Στο 4,625% η απόδοση
epaselect epa04602144 A man walks in the reception hall of the Stock Exchange in Athens, Greece, 03 February 2015. Greek bonds and stock have surged this morning on hopes of a breakthrough between Athens' new government and its creditors. The Athens stock market was up almost eight percent by midday. EPA/YANNIS KOLESIDIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα 6,5 δισ. ευρώ οι συνολικές προσφορές. Τι αναφέρει η κυβέρνηση για το τελικό αποτέλεσμα.

 

Με κουπόνι 4,375% και απόδοση (συνολικό επιτόκιο) για τους αγοραστές να κινείται στο 4,625%, έκλεισε στις 16.00 το απόγευμα το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία.

Η ζήτηση για τα ομόλογα σε αυτή την έκδοση, που συνδύασε τόσο τη δημοπράτηση νέων τίτλων όσο και την ανταλλαγή πενταετών τίτλων που είχαν εκδοθεί το 2014, ανήλθε συνολικά στα 6,5 δισεκ. ευρώ, διευκρίνισε ο Φρεντρίκ Γκαμπιζόν, ο οποίος χειρίστηκε τη διαδικασία της έκδοσης για λογαριασμό της τράπεζας HSBC.

Εκτός της HSBC, η οποία καθοδήγησε τη διαδικασία, συμμετείχαν επίσης οι τράπεζες BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και Goldman Sachs.

Από αυτήν την ομολογιακή έκδοση η Ελλάδα θα αντλήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

Μαξίμου: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι και σημειώνουν.

«Συγκεκριμένα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως «το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

 

Η Γερμανία χαιρετίζει την έξοδο στις αγορές

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαιρέτισε πριν τη διάθεση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας. Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα-βήμα», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα», πρόσθεσε η ίδια.

Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν ουσιώδη σημασία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε η ίδια.