Εκλογές 2015: Η αποχή θα κρίνει το νικητή

Εκλογές 2015: Η αποχή θα κρίνει το νικητή

Πόσο πιθανό είναι να ζήσουμε ένα νέο 2000 ή ένα νέο Μάιο του 2012;

Βίκυ Σαμαρά

Οι ψηφοφόροι που θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή εάν και τι θα ψηφίσουν, θα καθορίσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά το αποτέλεσμα στις δεύτερες εκλογές του 2015, τις πλέον “βουβές” των τελευταίων ετών. Η αποχή θα κρίνει τον νικητή, καθώς εκτιμάται από δημοσκόπους και αναλυτές ότι αφορά κυρίως απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η πλειοψηφία του 10% των αναποφάσιστων. Σημαντικό ποσοστό εξ αυτών θα αποφασίσουν μέσα στο παραβάν την Κυριακή των εκλογών.

Τον Ιανουάριο, που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε καθαρός νικητής, η αποχή έφτασε το 36,38% δηλαδή 3.580.709 από τους 9.949.684 εγγεγραμμένους δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, όταν και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος αλλά με μικρότερη διαφορά, η αποχή είχε φτάσει το 40,67%.

Η εικόνα ισοπαλίας εκτιμάται ότι μπορεί να κινητοποιήσει στο παρά πέντε τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη η πεποίθηση που εκφράζεται στο ερώτημα για την παράσταση νίκης, ότι το πιθανότερο είναι να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς μπορεί οι αμφιταλαντευόμενοι μεταξύ ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ και αποχής να επαναπαυθούν.
Κρίσιμες θα είναι και οι διαρροές από ΣΥΡΙΖΑ προς Λαϊκή Ενότητα, όπως και αυτές από Ποτάμι και Ανεξάρτητους Έλληνες προς ΝΔ.

Ο κύριος όγκος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ψηφίζει στα αστικά κέντρα, οπότε δεν υπάρχει το θέμα της μετακίνησης, που αντιμετωπίζει από την πλευρά της η ΝΔ, η οποία έχει ισχυρές βάσεις στην περιφέρεια.

Η ΝΔ επίσης δίνει μάχη ψήφο ψήφο, καθώς οι αμφιταλαντευόμενοι εάν θα ψηφίσουν πολίτες μπορεί να προέρχονται κυρίως από την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα ποσοστό αφορά το κεντροδεξιό ακροατήριο και σε αυτή την αναμέτρηση που φέρεται οριακή κάθε ψήφος μετράει.

Εφόσον η διαφορά είναι μικρή, ενδέχεται να επαναληφθεί η εικόνα του 2000, όταν μία χούφτα ψήφοι στη Β’ Αθηνών χάρισαν τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ, παρά τα γκάλοπ και exit poll που έδειχναν μπροστά τη ΝΔ; Στη Συγγρού ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα συμβεί το ανάποδο, για αυτό και έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

Ή μήπως οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα εκπλήξεις όπως το Μάιο του 2012;

Αυτό θα το δείξει μόνο η γκαστρωμένη, κατά τη γνωστή ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη, κάλπη.

Πηγή: news247.gr