Εκλογές 2015: Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Θρίλερ για την αυτοδυναμία

Εκλογές 2015: Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Θρίλερ για την αυτοδυναμία

Σημαντική διαφορά επιτυγχάνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Συνάντηση το πρωί της Δευτέρας με τον Πάνο Καμμένο.

Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου, με το ζήτημα της αυτοδυναμίας να παραμένει ερωτηματικό έως την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Κυριακής επήλθε συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου για κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ, με τους δύο αρχηγούς να συναντώνται το πρωί της Δευτέρας στις 10.30 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί έκαναν λόγο και για ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο το οποίο θα περάσει στα χέρια των ΑΝΕΛ, ενώ άγνωστο παραμένει αν υπουργός θα είναι ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος ή κάποιο στέλεχος του κόμματός του.

Παράλληλα, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ θα υπάρξει και αίτημα για συνάντηση με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στόχος τους ΣΥΡΙΖΑ είναι να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την ανακούφιση των πιο αδύναμων, καθώς και της εκ νέου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Σε αυτούς τους δύο άξονες προτεραιότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ, χωρίς αστερίσκους.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοδυναμία (οι έδρες του κυμαίνονται από 149 έως 151 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις), θα επιδιώξει στήριξη και από άλλες δυνάμεις

Οι βουλευτές επικρατείας των κομμάτων

Πέντε βουλευτές επικρατείας εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις η ΝΔ και από έναν βουλευτή η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει καμία περίπτωση ανατροπής.

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει, κατά σειρά, τον Κ. Τσουκαλά, την Αντωνοπούλου Ουρ., τον Σκουρλέτη Π., την Κυρίτση Αγ. και τον Τόσκα Ν.

Η ΝΔ εκλέγει τους Φορτσάκη Θ. , Σταμάτη Δ., Κεραμέως Ν. και Οικονόμου Β.

Επίσης, η Χρυσή Αυγή τον Παπά Χρ., το Ποτάμι τον Καρκατσούλη Π. και το ΚΚΕ την Παπαρήγα Αλ.

ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ δεν κατάφεραν να εκλέξουν από το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Στα ίδια χαμηλά ποσοστά με το 2012 η συμμετοχή στις εκλογές

Στα ίδια χαμηλά ποσοστά με τις εκλογές του Ιουνίου 2012 κυμάνθηκε η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές 2015, σύμφωνα με ενσωμάτωση πάνω από το 68%. Ειδικότερα, η συμμετοχή φτάνει στο 62,66%, έναντι του 62,45% των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών.

Σημειώνεται, ότι η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του 2009 είχε φτάσει στο 70%, το 2007 στο 74% και το 2004 στο 76%.

Επίσης, τα λευκά και άκυρα φτάνουν, μέχρι στιγμής, το ποσοστό του 2,35%, ενώ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τα λευκά- άκυρα είχαν αγγίξει το 1%.

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας: Ο λαός σήμερα ακυρώνει τη λιτότητα

Σαμαράς: Ο ελληνικός λαός μίλησε και όλοι σεβόμαστε την απόφασή του

Ως αλλαγή για όλη την Ευρώπη σχολιάζεται στην Ισπανία η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Απογοήτευση στο κόμμα της Μέρκελ για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετικές αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές χώρες για τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Η εκλογική πορεία των κομμάτων από το 2004 μέχρι σήμερα