Εκλογές χωρίς εκπλήξεις στην Αίγυπτο

REUTERS

Σίγουρη θεωρείται η νίκη του στρατηγού Αλ-Σίσι που ανέτρεψε πριν από 11 μήνες τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μόρσι.

Ξεκίνησε από σήμερα το πρωί στην Αίγυπτο η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας, στις οποίες αναμένεται να αναδειχθεί νικητής ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πρώην αρχηγός του στρατού που καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι πριν από 11 μήνες.

Η έναρξη της ψηφοφορίας, που θα διαρκέσει δύο ημέρες, σημαδεύτηκε από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού έξω από εκλογικό τμήμα της πόλης Ελ-Μαχάλα Ελ-Κούμπρα.

Ο στρατάρχης Σίσι, που έχει αποστρατευθεί, κυβερνά ντε φάκτο τη χώρα από τις 3 Ιουλίου 2013. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής μετά την αιματηρή καταστολή των δραστηριοτήτων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μοναδικός του αντίπαλος είναι ο υποψήφιος της αριστεράς Χαμντίν Σαμπάχι.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο αλ Σίσι θα επικρατήσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τη στιγμή που η πλειοψηφία των Αιγυπτίων προσβλέπει στην επιστροφή της σταθερότητας έπειτα από τρία χρόνια «χάους» και οικονομικής κρίσης στη χώρα, μετά την εξέγερση του 2011 και την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο στρατός θα επικυρώσει με την εκλογή του αλ-Σίσι την επανάκτηση του ελέγχου της χώρας, έπειτα από ένα μικρό διάστημα εφήμερης άσκησης της εξουσίας από τον Μόρσι και τους ισλαμιστές. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η μεταβατική κυβέρνηση είναι περισσότερο αυταρχική από το καθεστώς Μουμπάρακ.

Διαβάστε ακόμη:

Αίγυπτος: Καταδίκη 683 υποστηριχτών του Μόρσι σε θάνατο