Εκλογές ΗΠΑ: Το αποτέλεσμα κρίνεται σε 5 πολιτείες

Εκλογές ΗΠΑ: Το αποτέλεσμα κρίνεται σε 5 πολιτείες
Boxes of ballots are opened up to be counted at the Los Angeles County Regional Offices in Downey, California on November 3, 2020, after voting for the 2020 US Elections closed. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: AFP

Το σενάριο θρίλερ έγινε τελικά πράξη στις αμερικανικές εκλογές και έτσι η διαδικασία πηγαίνει στην παράταση, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος θα είναι ο νικητής. Στις 08:00 (ώρα Ελλάδος) τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Τζο Μπάιντεν έκαναν λόγο για νίκη. Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε μάλιστα και σε καταγγελία περί «κλοπής» στις εκλογές λόγω της επιστολικής ψήφου.

«Είμαστε μπροστά με ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Δεν μπορούν να κατατεθούν ψήφοι αφού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα», τόνισε με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως θα προβεί σε δήλωσε αργότερα σήμερα.

«Δεν επαφίεται ούτε σε εμένα, ούτε στον Ντόναλντ Τραμπ να ανακηρύξει τον νικητή αυτών των εκλογών. Επαφίεται στους ψηφοφόρους», τόνισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν μέσω Twitter, απαντώντας εμμέσως στο μήνυμα περί «μεγάλης νίκης» που ανήρτησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

To Twitter προειδοποίησε σήμερα τους χρήστες του για το μήνυμα του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο οποίο αυτός κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν “να κλέψουν” τις εκλογές.

«Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το Tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία», αναφέρει η πλατφόρμα στην επισήμανσή της στο μήνυμα του Τραμπ.

Όπως έχουν τα πράγματα, το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να αργήσει αρκετά καθώς πρέπει να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι. Οι μεγάλες μάχες πλέον θα δοθούν στις πολιτείες του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιντης Πενσιλβανίας, της Αριζόνας και της Τζόρτζια.

Σε όλες μέχρι στιγμής προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ εκτός από την πολιτεία της Αριζόνας, όπου προηγούνται οι Δημοκρατικοί.

Οι προβολές της Edison Research δείχνουν ότι με κατανεμημένες 433 εκλεκτορικές ψήφους στις 03:05 (10:05 ώρα Ελλάδας), ο Μπάιντεν έχει 220 και ο Τραμπ έχει 213. Χρειάζονται 270 ψήφοι εκλεκτόρων για να εξασφαλισθεί η προεδρία.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει στην πολιτεία της Αριζόνας (11 μεγάλοι εκλέκτορες), σύμφωνα με τις προβλέψεις του AP.