Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η ισχυρή εντολή στον Νίκο Ανδρουλάκη και η επόμενη μέρα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η ισχυρή εντολή στον Νίκο Ανδρουλάκη και η επόμενη μέρα
Ï íÝïò ðñüåäñïò ôïõ ÊÉÍÁË Íßêïò ÁíäñïõëÜêçò öôÜíåé óôá ãñáöåßá ôïõ ÐÁÓÏÊ óôçí ×áñéëÜïõ Ôñéêïýðç, ÊõñéáêÞ 12 Äåêåìâñßïõ 2021. H ÅÄÅÊÁÐ áíáêïßíùóå ôá áðïôåëÝóìáôá ôïõ ⒠ãýñïõ ôùí åêëïãþí ãéá ôçí áíÜäåéîç ðñïÝäñïõ ôïõ ÊéíÞìáôïò ÁëëáãÞò óôï 95,37% ôçò åíóùìÜôùóçò ôùí øÞöùí. ¸ëáâáí Íßêïò ÁíäñïõëÜêçò 67,9% êáé Ãéþñãïò ÐáðáíäñÝïõ 32,1%. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÙÑÃÏÓ ÂÉÔÓÁÑÁÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 67,9% και σήμερα στις 11:00 θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του στη Χαριλάου Τρικούπη.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Κυριακής ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, έφτασε στη Χαριλάου Τρικούπη όπου έγινε δεκτός με πανηγυρικά συνθήματα από τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του και υπό τους ήχους του «Καλημέρα Ήλιε».

Σήμερα, Δευτέρα στις 11:00 θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του στη Χαριλάου Τρικούπη, από τον γενικό διευθυντή του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Σαλαγιάννη και θα σηκώσει τα μανίκια για την αναδιοργάνωση της παράταξης.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στις δηλώσεις του ανέφερε πως «σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Μια νέα εποχή με δυναμισμό αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση».

Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε πως «ενωμένοι θα προχωρήσουμε στην αναγέννηση της παράδοσης», ευχαριστώντας τους χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης που τον τίμησαν με την ψήφο τους.

Ευχαρίστησε ονομαστικά τους συνυποψήφιους του για τον αξιοπρεπή αγώνα που έδωσαν, όπως είπε, και τους κάλεσε να υπερασπιστούν όλοι μαζί, ενωτικά την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για «ενότητα και πολιτική αυτονομία».

«Η αναμέτρηση τελείωσε απόψε. Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Μόνος νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική παράταξη», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Υπογράμμισε πώς έχει πλήρη επίγνωση των ευθυνών που ανέλαβε και δεσμεύτηκε «για νίκη της παράταξης και της πατρίδας. Ξεκινάμε μαζί ένα ωραίο ταξίδι. Η Δημοκρατική παράταξη επέστρεψε. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Να’ στε καλά και καλό μας αγώνα».

Η ανακοίνωση της επιτροπής εκλογών του ΚΙΝΑΛ

H αρμόδια επιτροπή εκλογών του ΚΙΝΑΛ (ΕΔΕΚΑΠ) ανακοίνωσε σχεδόν τα τελικά αποτελέσματα του Β’ γύρου των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει 67,9% (132.706 ψήφοι) και ο Γιώργος Παπανδρέου 32,1% (62.748 ψήφοι).

Η ΕΔΕΚΑΠ συγχαίρει τον καινούργιο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι πρώτες κινήσεις

Η πρώτη κίνηση είναι να βρεθεί εκπρόσωπος στη Βουλή καθώς ο ίδιος είναι ευρωβουλευτής. Για το λόγο αυτό, σήμερα ή την Τρίτη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής θα κληθεί να επιλέξει ποιος θα εκπροσωπεί τον νέο αρχηγό και το κόμμα, με άμεση προτεραιότητα καθώς αύριο ξεκινά και η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα κύρια ονόματα είναι αυτό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, και του Κώστα Σκανδαλίδη, νυν α’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Απ΄ότι φαίνεται δεν υπάρχει καμία σκέψη έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο να αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είχε προτείνει ο Παύλος Γερουλάνος.

Έχοντας ως στόχο να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ένα από τα κύρια μελήματα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η συνολική αναβάθμιση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, ο κ. Ανδρουλάκης θα ανοίξει σταδιακά τα χαρτιά του για τις θέσεις που θα πάρει στα σημαντικά ζητήματα της χώρας και την πολιτική του θα ακολουθήσει, καθώς έχει κατηγορηθεί πως ήταν στη θέση του παρατηρητή.

Ακόμη ένας στόχος – πιο μακροχρόνιος και δύσκολος- είναι να επαναπατρίσει δυνάμεις του χώρου, και να πάρει με το μέρος του ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Όσον αφορά το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στην Κρήτη.

Το ενδιαφέρον του για την πολιτική εκδηλώθηκε από νωρίς, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, όταν παρακολούθησε τυχαία μια συνέλευση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου σπούδαζε πολιτικός μηχανικός.

Έτσι, το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της στην Ξάνθη. Το 2001 τον βρίσκει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα ακολουθεί σταθερά καριέρα επαγγελματικού πολιτικού στελέχους.

Ορόσημο για την πορεία του αποτελεί ο Μάρτιος του 2013, όταν σε ηλικία 34 ετών και χωρίς ουσιαστικά να το περιμένει κανείς, εκλέχτηκε με σαρωτικά ποσοστά Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από γνωστό τοπικό στέλεχος- προερχόμενο από την νεολαία μετατρέπεται σε σημαντικό εσωκομματικό πόλο.

Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη. Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του που δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς.

Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Νοέμβριο του 2017 έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.

Έχει έναν γιο 10 ετών, τον Μαρίνο.