Εκλογές προκύρηξε ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Εκλογές προκύρηξε ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο ηγέτης των Συντηρητικών, Τόνι Άμποτ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ προκήρυξε σήμερα γενικές εκλογές για τις 7 Σεπτεμβρίου, έξι εβδομάδες μετά την ανατροπή της πρώην ηγέτιδας του κόμματος Τζούλια Γκίλαρντ στις εσωκομματικές εκλογές, τερματίζοντας μία πολυκύμαντη τριετή θητεία των Εργατικών στην εξουσία.

Ο Ρούντ ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών με ηλεκτρονικό μήνυμα στους οπαδούς του κόμματος.

Η κυβέρνηση του Ρουντ ενδέχεται να πέσει εάν απολέσει έστω και μία έδρα στο Κοινοβούλιο. Σήμερα η κυβέρνησή του διαθέτει 71 έδρες (από τις 150) στο Σώμα, με την αντιπολίτευση να έχει 72, τους πράσινους μία και έξι ανεξάρτητους από όλες τις παρατάξεις.

Παγκόσμιος «συναγερμός» για την Αλ Κάιντα από την Interpol

Ο Ρουντ, που είχε χάσει τις εσωκομματικές εκλογές του κεντροαριστερού κόμματός του τον Ιούνιο του 2010, έχτισε έκτοτε μία δημοφιλή εικόνα, επιτελώντας μία εντυπωσιακή πολιτική επιστροφή.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, ο επικρατέστερος για νίκη στις εκλογές παραμένει ακόμη ο συντηρητικός ηγέτης Τόνι Άμποτ.

Οι συντηρητικοί του Άμποτ έχουν υποσχεθεί πως μόλις επανέλθουν στην εξουσία θα καταργήσουν τον φόρο 30% επί των κερδών από τον άνθρακα, τα μέταλλα, ή την εξώρυξη, όπως και την φορολογία 24,15 δολαρίων Αυστραλίας ανά τόννο άνθρακα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ