Εκλογές στη Βενεζουέλα με μποϊκοτάζ από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης

Εκλογές στη Βενεζουέλα με μποϊκοτάζ από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης

Ο Μαδούρο εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει την επανεκλογή του και μια νέα θητεία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βενεζουέλα καλούνται να ψηφίσουν σήμερα στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να κριθούν από τον πρώτο γύρο. Τις εκλογές μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, ενώ ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επιδιώκει την επανεκλογή του, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 06.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) με την ψήφο του απερχόμενου προέδρου. Οι κάλπες θα μείνουν ανοικτές για 12 ώρες, εκτός αν η εκλογική επιτροπή αποφασίσει την παράταση της ψηφοφορίας στην περίπτωση που σχηματιστούν ουρές αναμονής την ώρα που κλείνουν οι κάλπες.

Ο Μαδούρο είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών, αν και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 75% των Βενεζουελάνων αποδοκιμάζουν την πολιτική του, με την καθημερινότητά τους να σημαδεύεται από ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αυξημένη ανασφάλεια αλλά και κόστος διαβίωσης. Ο κατώτατος μισθός φθάνει μόνο για την αγορά μισού κιλού κρέατος.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δηλώνουν πως θα εγκαταλείψουν σίγουρα τη χώρα εάν ο Μαδούρο εξακολουθήσει να είναι πρόεδρος. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εξάλλου ήδη φύγει από τη χώρα. Πανεπιστημιακές έρευνες εκτιμούν σε 3 με 4 εκατομμύρια όλους όσοι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα μετά την εκλογή του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία το 1999.

Με τη Συντακτική Συνέλευση και τον στρατό να είναι με το μέρος του και την αντιπολίτευση διχασμένη, ο Μαδούρο εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει την επανεκλογή του και μια νέα θητεία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019. Ο αυταρχικός ηγέτης ελέγχει το σύνολο των κρατικών θεσμικών οργάνων και έχει καταργήσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση διέθετε την πλειοψηφία.

Αντίπαλοί του ο πρώην οπαδός του Τσάβεζ, Ενρί Φαλκόν, 56 ετών, που υπέβαλε υποψηφιότητα παρά το μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης (MUD). Το εν λόγω μποϊκοτάζ του Μαδούρο προς την αντιπολίτευση οφείλεται στο ότι οι ηγέτες των κομμάτων Justice First, Popular Will και Democratic Action δήλωσαν ότι το εκλογικό σύστημα ήταν προκατειλημμένο. Αυτό προκάλεσε την οργή του Μαδούρο ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν «εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη». Την υποψηφιότητά του έχει δηλώσει και ο ευαγγελιστής πάστορας Χαβιέρ Μπερτούσι, 48 ετών.

Πολυάριθμοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί, τους έχει απαγορευθεί να συμμετάσχουν στις εκλογές ή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Παρατηρητές εκτιμούν ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν με ελεύθερο και διαφανή τρόπο. Ο σημαντικότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης MUD μποϋκοτάρει τις εκλογές. «Αυτές δεν είναι εκλογές», σχολίασε η Λίλιαν Τιντόρι. Ο σύζυγός της Λεοπόλντο Λόπες, ένας από τους ισχυρότερους αντιπάλους της κυβέρνησης, βρίσκεται αυτό το διάστημα σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την περσινή άνοιξη χιλιάδες άνθρωποι κατέβαιναν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους,διαδηλώνοντας κατά μιας ολοένα και πιο αυταρχικής κυβέρνησης. Οι διαδηλώσεις κόπασαν πάντως ενόψει των εκλογών. «Η κυβέρνηση κατόρθωσε να διασπάσει την αντιπολίτευση», λέει ο Φιλ Γκάνσον από το ερευνητικό ινστιτούτο International Crisis Group. Όπως επισημαίνει, «όσοι συνιστούν πραγματική απειλή (σ.σ. για την κυβέρνηση) κλείνονται στη φυλακή, στέλνονται στην εξορία ή αποκλείονται από τις εκλογές. Τους υπόλοιπους επιχειρούν να τους εξαγοράσουν».

Η Βενεζουέλα οδεύει στην κάλπη ευρισκόμενη σε τροχιά καταστροφής. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια, στα νοσοκομεία πεθαίνουν παιδιά λόγω έλλειψης φαρμάκων. Η βία και η εγκληματικότητα βρίσκονται εκτός ελέγχου. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός το τρέχον έτος πρόκειται να εκτοξευθεί στο ασύλληπτο 13.800%, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 15%.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Μαδούρο είναι απολύτως αποφασισμένος να συνεχίσει στον δρόμο του «Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» που χάραξε ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες. Πίσω από την καταστροφική οικονομική κατάσταση της χώρας του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βλέπει συνωμοσίες των ελίτ και του εξωτερικού. «Στη Βενεζουέλα είμαστε ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι. Την πατρίδα δεν την ξεπουλάμε, την υπερασπιζόμαστε», τόνισε ο Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε παρία της διεθνούς κοινότητας.