Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν προηγείται στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται πώς χάνει την Άγκυρα

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν προηγείται στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται πώς χάνει την Άγκυρα
epa07472878 A handout photo made available by the Turkish President press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan greets to his supporters during his Justice and Development Party (AK Party) local election campaign rally in Istanbul, Turkey, 30 March 2019. Local elections in Turkey's capital and the country's overall 81 provinces are scheduled for 31 March 2019. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έκλεισαν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων.

Στις 5 το απόγευμα έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στις δυτικές πόλεις της Τουρκίας και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων. Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τοπικές επιτροπές εξακολουθούν την καταμέτρηση.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, με περισσότερες από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, μεταδίδει το Anadolu. Με καταμετρημένο το 50,3% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 46,8%, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 31,3%. Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

Ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα προηγείται με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο Μανσούρ Γιαβάς, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό 49,1%, μία μονάδα περισσότερη από τον Μεχμέτ Οζασεκί, τον πρώην υπουργό και υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με καταμετρημένο κάτι λιγότερο από το 50% των ψήφων.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (AKP) προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 47,3% του Εκρέμ Ιμάμογλου, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

Στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,8% ενώ στη Σμύρνη και την Αντάλια προηγούνται οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ και Μουχιτίν Μποτζέκ.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Οι εκλογές πάντως αμαυρώθηκαν από επεισόδια, στα νοτιοανατολικά και την Κωνσταντινούπολη. Στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας. Στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν –και ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση– αφού δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια ενός καυγά μεταξύ αντιπάλων υποψηφίων, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή. Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια που σχετίζονται με τις εκλογές στα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε όταν 15 άνδρες συνεπλάκησαν, σε μια φιλονικία μεταξύ υποψηφίων, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυμαστισμοί και τα 20 παράνομη οπλπφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Συνομικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Οι εκλογές σε αριθμούς

Περισσότεροι από 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμενόταν να ψηφίσουν στα 142,777 εκλογικά κέντρα στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Ακόμη 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένονταν στα 51.851 εκλογικά κέντρα στις υπόλοιπες 51 επαρχίες της Τουρκίας.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στις κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψήφισαν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες (μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι στην ψηφοφορία είχαν δικαίωμα συμμετοχής και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες.