Εκπαίδευση εξ αποστάσεως: Οι εταιρείες e-learning διευρύνουν τις προσφορές τους- Κατά πόσο αποδίδουν;

Εκπαίδευση εξ αποστάσεως: Οι εταιρείες e-learning διευρύνουν τις προσφορές τους- Κατά πόσο αποδίδουν;
Photo: pixabay.com
Ελλείψει πρόσβασης στα σχολικά κτίρια, οι εταιρείες διαδικτυακής μάθησης διευρύνουν τις προσφορές τους.

των David Z. Morris & Aaron Pressman

Σε μια κανονική μέρα, ο Kojo Hakam θα βρισκόταν σε μια τάξη όπου διδάσκει Μανδαρινικά σε γυμνασιόπαιδα, στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα του Πόρτλαντ. Αλλά αυτές δεν είναι κανονικές ημέρες: Όλη η πολιτεία του Όρεγκον έχει κλείσει τα δημόσια σχολεία για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 33 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επίσης κλείσει τα σχολεία τους, μαζί με περισσότερα από 1.000 πανεπιστήμια, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μέχρι το Χάρβαρντ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μαθήματα έχουν ακυρωθεί από την Ιαπωνία μέχρι την Κολομβία μέχρι τώρα, και σίγουρα στην πορεία θα προκύψουν και πολλές άλλες ακυρώσεις.

Όπως και πολλά άλλα σχολεία, κάποια σχολεία του Πόρτλαντ θα μεταβούν στη διαδικτυακή μάθηση. Αλλά ο Hakam δεν είναι ακόμα σίγουρος πόσο καλά θα λειτουργήσει αυτό για τις τάξεις του. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορείς να αντικαταστήσεις», λέει, «όπως η αλληλεπίδραση πρόσωπο-με-πρόσωπο, η διδασκαλία μου επικεντρώνεται πολύ στους μαθητές».

Ο Hakam βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλούς άλλους δασκάλους. Τόσο ο ίδιος όσο και οι μαθητές του έχουν ήδη εμπειρία με μερικά ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως το Google Classroom για να παραδίδουν τα παιδιά τις εργασίες τους. Πολλοί άλλοι εκπαιδευτικοί- ή ακόμη και ολόκληρες περιοχές που έχουν βρεθεί στη δίνη του κορωνοϊού- θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης. Σύμφωνα με μια έρευνα, πάνω από το 16% του διδακτικού προσωπικού των κολλεγίων δεν χρησιμοποίησαν βασικά εργαλεία εξ αποστάσεως μάθησης καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και ένα επιπλέον 12% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καλά τα εργαλεία αυτά.

Ωστόσο, ελλείψει πρόσβασης στα σχολικά κτίρια, οι εταιρείες διαδικτυακής μάθησης διευρύνουν τις προσφορές τους. Η startup Coursera παρέχει δωρεάν υλικό μαθημάτων σε πανεπιστήμια παγκοσμίως μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Ο εκδοτικός οίκος Wiley καθιστά την πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης WileyPLUS και άλλους πόρους δωρεάν για το υπόλοιπο του ακαδημαϊκού εξαμήνου. Μια σειρά από άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικής μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των Amesite, Cengage και Study.com, διαθέτουν επίσης κάποιους πόρους δωρεάν.

Η προφανής ελπίδα είναι ότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία κατά τη διάρκεια της κρίσης θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν και αφού αυτή τελειώσει. «Δεν θέλω να ενθουσιάζομαι με μια παγκόσμια τραγωδία», λέει ο Matthew Leavy, αντιπρόεδρος της Wiley. «Αλλά νομίζω ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε την αξία της διαδικτυακής μάθησης».

Οι εταιρείες εκπαιδευτικής τεχνολογίας μπορεί να επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν βραχυπρόθεσμα την …οικονομία του κορωνοϊού, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό που θέλουν είναι να υιοθετηθούν ευρύτερα τα εργαλεία που προσφέρουν. Ωστόσο, συνομιλώντας με μια ντουζίνα καθηγητές και ειδικούς επί εκπαιδευτικών θεμάτων, το Fortune εντόπισε μια εκτεταμένη δυσπιστία ως προς τις συνέπειες μιας ταχείας μετάβασης στη μάθηση μέσω διαδικτύου. Ένα θεμελιώδες ζήτημα που αναφέρεται σε πολλές έρευνες είναι το κατά πόσον η παροχή εκπαίδευσης εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου μπορεί ποτέ να είναι εξίσου αποτελεσματική με την διδασκαλία στην τάξη.

«Οι σπουδαστές ήταν σε χειρότερη φάση, και ειδικά οι φοιτητές που ξεκίνησαν το εξάμηνο κακώς προετοιμασμένοι, ακαδημαϊκά», λέει ο Eric Taylor, καθηγητής στο Graduate School of Education του Χάρβαρντ, ο οποίος το 2017 συνέγραψε μαζί με άλλους μια μελέτη για τα διαδικτυακά μαθήματα των κολλεγίων. Η έρευνα του Taylor έδειξε ότι οι μαθητές σε μια εικονική αίθουσα διδασκαλίας είχαν χειρότερους βαθμούς και ήταν πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους σε σχέση με εκείνους που σπούδαζαν εκτός διαδικτύου. Ο Taylor σημειώνει μάλιστα ότι η μελέτη εξέτασε online προγράμματα που ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα, ενώ τα εκατομμύρια των φοιτητών που πρόκειται να μεταβούν στο διαδίκτυο εξαιτίας του κορονοϊού είναι πιο πιθανό να λάβουν πρόχειρα σχεδιασμένα online προγράμματα.

Υπάρχει επίσης λόγος για να ανησυχεί κάποιος για τη μετάβαση στο διαδίκτυο στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο συνέκρινε τα αποτελέσματα των μαθητών άλγεβρας Γ’ Γυμνασίου που συμμετείχαν σε ενισχυτική διδασκαλία διαδικτυακά και σε κανονική τάξη. Τα παιδιά του διαδικτυακού προγράμματος διδασκαλίας είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ, χειρότερους βαθμούς και μια πιο αρνητική στάση απέναντι στα μαθηματικά σε σχέση με τα παιδιά της σχολικής τάξης.

Τέλος, μια μελέτη του 2019 από το Πανεπιστήμιο George Mason και το Κολλέγιο Skidmore διαπίστωσε επίσης ότι τα αποκλειστικά διαδικτυακά μαθήματα άφηναν τους μαθητές λιγότερο προετοιμασμένους συγκριτικά με τις τάξεις με καθηγητή και σπάνια άξιζαν την επένδυση σε αυτά.