Αυτά είναι τα δικαιώματά σας εάν ταξιδεύετε με πλοίο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την ακύρωση εισιτηρίου μέχρι την καθυστέρηση αναχώρησης, όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας.

Τα βασικά δικαιώματα όσων ταξιδεύουν με πλοίο θυμίζει η Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), καθώς οι αποδράσεις προς νησιωτικούς προορισμούς έχουν αυτή την περίοδο την τιμητική τους.

Ακύρωση Εισιτηρίου

Εάν θέλετε να ακυρώσετε το εισιτήριο σας, πριν κάνετε το ταξίδι σας, τότε δικαιούστε την επιστροφή κάποιου μέρους της αρχικής τιμής, ανάλογα με το χρόνο ακύρωσης. Ανεξάρτητα από τον χρόνο ειδοποίησης, το 100% του εισιτηρίου (τόσο οι κρατήσεις, όσο και ο ΦΠΑ) επιστρέφεται όταν υπάρχουν αποδεδειγμένοι λόγοι ανώτερης βίας. Ενώ εάν δεν ταξιδέψετε λόγω δικής σας ευθύνης, χάνετε το εισιτήριο.

Τροποποίηση του εισιτηρίου

Μπορείτε να τροποποιήσετε το εισιτήριό σας (π.χ. αλλαγή ημερομηνίας ταξιδιού) έως και 48 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για άλλη ημερομηνία. Εάν το νέο εισιτήριο είναι φθηνότερο από το αρχικό, ΔΕΝ δικαιούστε επιστροφή της διαφοράς.

Ακύρωση ταξιδιού με υπαιτιότητα της εταιρείας

  • Εάν ακυρωθεί το δρομολόγιο σας από την εταιρεία, τότε δικαιούστε αποζημίωση ή άλλες αντίστοιχες παροχές κατ’ επιλογή σας εφόσον: Δεν ενημερωθήκατε 1 εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση του ακυρωθέντος δρομολογίου ή δεν ενημερωθήκατε τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση και δεν προωθηθήκατε με άλλο μέσο στον προορισμό σας εντός 12 ωρών από την προγραμματισμένη αναχώρηση του ακυρωθέντος δρομολογίου.
  • Εάν ακυρωθεί το δρομολόγιο σας λόγω βλάβης του πλοίου, δικαιούστε: Εάν ενημερωθείτε εγκαίρως και εφόσον συμφωνήσετε να πάτε στον προορισμό σας με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας εντός 24 ωρών Να υπαναχωρήσετε και να σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου ή Εφόσον δεν επιλέξετε να πάτε στον προορισμό σας ή δεν υπαναχωρήσετε, δικαιούστε δωρεάν διατροφή και διαμονή στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εφόσον είναι αναγκαία η διανυκτέρευση.  Χρηματική αποζημίωση διπλάσια της τιμής του εισιτηρίου εφόσον με ευθύνη της εταιρείας δεν πήγατε στον προορισμό σας εντός 24 ωρών.

Καθυστέρηση Αναχώρησης

Σε περίπτωση καθυστέρησης αναχώρησης του πλοίου για πάνω από 90 λεπτά από την προγραμματισμένη ώρα, λόγω ευθύνης της εταιρείας, τότε δικαιούστε: Να μην ταξιδέψετε με αυτό το πλοίο και να σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου, τόσο του επιβάτη όσο και του οχήματος εάν υπάρχει ή να σας παρασχεθεί δωρεάν διατροφή και διαμονή μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο. Αποζημίωση 25%-50% επί της τιμής του εισιτηρίου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης.