Έκπληξη φον ντερ Λάιεν: Να γίνει η G20 ακόμη κι αν είναι “παρών” ο Πούτιν

Έκπληξη φον ντερ Λάιεν: Να γίνει η G20 ακόμη κι αν είναι “παρών” ο Πούτιν
epa08141931 EU Commission President Ursula von der Leyen (L) speaks with Russian President Vladimir Putin (R) during the International Libya Conference in Berlin, Germany, 19 January 2020. By means of the 'Berlin Process', German government seeks to support the peace efforts of the United Nations (UN) to bring about an end to the conflict in Libya. Following the renewed outbreak of hostilities in April 2019, UN presented a plan to stop further military escalation and resume an intra-Libyan process of reconciliation. EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των Δυτικών στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) το Νοέμβριο στην Ινδονησία, παρά την πιθανή παρουσία σ’ αυτή του Ρώσου προέδρου και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πιστεύω πως είναι καλύτερα να του πούμε καταπρόσωπο (στον Βλαντίμιρ Πούτιν), αν έρθει, τι πιστεύουμε και να πάρει θέση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας χθες, Κυριακή, το βράδυ στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Η φον ντερ Λάιεν ερωτήθηκε σχετικά με την ιδέα ενός μποϊκοτάζ της G20 εκ μέρους των δυτικών χωρών και μίλησε στο περιθώριο της G7 που διεξάγεται στη Γερμανία.

«Η G20 είναι υπερβολικά σημαντική για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τις αναδυόμενες χώρες, για να αφήσουμε τον Πούτιν να την καταστρέψει», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ένα πράγμα είναι πολύ ξεκάθαρο, δεν θα είναι δουλειές όπως συνήθως, δηλαδή ομαλότητα» στη σχέση με τον Πούτιν, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Η Ινδονησία, η οποία ασκεί την προεδρία της G20, πρόκειται να οργανώσει αυτή τη σύνοδο κορυφής το Νοέμβριο στο Μπαλί.

Η χώρα δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τους Δυτικούς, με πρώτες τις ΗΠΑ, για να αποκλείσει τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Όμως η Τζακάρτα αντιστάθηκε, υποστηρίζοντας πως η θέση της ως οικοδεσπότη την υποχρεώνει να παραμείνει «αμερόληπτη», σύμφωνα με τον πρόεδρό της, τον Τζόκο Ουιντόντο, ο ο οποίος προσκάλεσε επίσης τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αν οι δυτικοί αρχηγοί κρατών μεταβούν στο Μπαλί, θα είναι η πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους με τον ρώσο πρόεδρο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Οφείλουμε να συζητήσουμε μαζί (με τα κράτη μέλη της ΕΕ)» για το θέμα, δήλωσε πάντως η φον ντερ Λάιεν.