Έκπληξη: Η Lehman Brothers είναι ακόμα μεγάλη

Έκπληξη: Η Lehman Brothers είναι ακόμα μεγάλη

Παρότι χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια, ακόμα υπάρχουν υπάλληλοι για να ξετυλίξουν το κουβάρι των παγίων της εταιρείας.

Πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση, η Lehman Brothers – άλλοτε τέταρτη τράπεζα σε μέγεθος παγκοσμίως – παραμένει ένας γίγαντας με περίπου 300 υπαλλήλους , που δουλεύουν πυρετωδώς σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους υπαλλήλους εργάζονται σε δύο ορόφους του κτιρίου του Time-Life που δεν απέχει πολύ από τα παλιά κεντρικά της εταιρείας στο κέντρο του Μανχάταν.

Η Lehman κάποια στιγμή θα πάψει να υπάρχει. Το δικαστήριο αποφάσισε την εκκαθάρισης της εταιρείας. Όμως το ξετύλιγμα αυτό αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμα. Η Lehman έχει να ανακτήσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια και αρκετές νομικές διαμάχες για να καθοριστεί πόσο θα πάρουν οι πιστωτές της. Οι θυγατρικές της ξετυλίγουν το κουβάρι των παγίων ξεχωριστά, μεγαλώνοντας τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται εκεί.

Ποιοι πλούτισαν από τη κατάρρευση της Lehman Brothers;

Οι μεγαλύτεροι πιστωτές θα πάρουν πίσω μικρό μέρος από τα χρωστούμενα. Παρόλ’ αυτά, παίρνουν πίσω πολύ περισσότερα απ’ όσο θα περίμενε κανείς, ακόμα και η Lehman. Σε μικρό χρονικό διάστημα αφότου κήρυξε χρεοκοπία η τράπεζα, η Barclays πλήρωσε 1,3 δισεκατομμύριο για το δίκτυό της στη Β. Αμερική, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα γραφεία της εταιρείας στην Times Square και περίπου 9.000 υπάλληλοι. Η Nomura Holdings πλήρωσε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια για το δίκτυο της Lehman στην Ασία.

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Δικηγόροι και τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι πιστωτές θα ανακτήσουν περίπου 80 δισεκατομμύρια έναντι χρεών 309 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως διαμορφώθηκαν το Μάρτιο του 2013. Οι πιστωτές έχουν ήδη λάβει 47,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές.

Ο ανερχόμενος κτηματομεσιτικός τομέας βοήθησε τη Lehman. Νωρίτερα φέτος η εταιρεία πούλησε τη συμμετοχή της στην εταιρεία διαχείρισης κτιρίων Archstone έναντι 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας απείχε βέβαια από τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια του 2007, αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο υπολογιζόταν μετά την κρίση. Η Lehman έχει ακόμα ακίνητη περιουσία αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μάχες στα δικαστήρια θα συνεχίσουν και οι πιστωτές μπορεί να ανακτήσουν μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους. Μεταξύ των μεγάλων νομικών διαμαχών, συγκαταλέγεται η διαμάχη της Lehman με τη JPMorgan Chase, με την κατηγορία ότι η εταιρεία την ανάγκασε να πτωχεύσει εξαιτίας των άμεσων απαιτήσεων εξασφαλίσεων που ήγειρε.

JP Morgan: Η Ελλάδα κρύβει επενδυτικές ευκαιρίες

Η χρεοκοπία της Lehman ήταν δύσκολη για τους μετόχους και τους υπαλλήλους της αλλά πέντε χρόνια μετά πολλοί από τους άμεσα εμπλεκομένους κατάφεραν να πάρουν μεγάλες αποπληρωμές. Ορισμένα hedge funds, μεταξύ των οποίων και του Τζον Πόλσον, πέτυχαν κέρδη αγοράζοντας το χρέος της Lehman αμέσως μετά την πτώχευση. Και οι επενδυτικοί τραπεζίτες και δικηγόροι έχουν ήδη πληρωθεί καλά για την επανάκτηση κεφαλαίων εκ μέρους των πιστωτών. Από το 2008 εκτιμάται ότι έχουν κερδίσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πουλήσαν μέχρι και την μεταλλική ταμπέλα
Έναντι 9.375 στερλινών (14.915 δολ) πουλήθηκε η μεταλλική ταμπέλα με το σήμα της Lehman Brothers που βρισκόταν στα κεντρικά της γραφεία, σε δημοπρασία που έγινε από τον οίκο Christie’s International στο Λονδίνο.

Κι ενώ το ποσό μπορεί να προκαλεί εντύπωση, γεγονός είναι πως η τιμή της ταμπέλας μειώθηκε στο ένα τέταρτο της αξίας που είχε «πιάσει» σε αντίστοιχη δημοπρασία προ τριετίας.

Η ταμπέλα είχε αγοραστεί έναντι 42.050 στερλινών σε δημοπρασία το Σεπτέμβριο του 2010. Σημειώνεται ότι οι δημοπρασίες αυτές γίνονται για να συγκεντρωθούν κεφάλαια ώστε να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Lehman προς τους πιστωτές. Μεταξύ άλλων δημοπρατούνται βιβλία και έργα τέχνης που βρίσκονταν στα γραφεία της Lehman.