Εκπνέει η προθεσμία για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν έως σήμερα οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν έως σήμερα οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι συνολικά αγγίζουν περίπου τα 1,8 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει βάρος στον ΕΝΦΙΑ γιατί είναι ένας από τους φόρους που πληρώνουν κατά προτεραιότητα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οι άλλοι δύο φόροι με υψηλή εισπραξιμότητα είναι ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

ΕΝΦΙΑ

Σχεδόν 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν φέτος φουσκωμένο τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, λόγω της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών.

Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει, σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου 2018 και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου 2019, ενώ προβλέπονται απαλλαγές και εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.) καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν περισσότερες από πέντε μηνιαίες δόσεις έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ:

-Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτόν οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

-Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της Εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet ακόμη και αν δεν έχει λήξει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης. Ετσι, αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την Εφορία δίνεται η ευκαιρία, υπό προϋποθέσεις, να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Τέλος, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ με κάρτα απευθείας μέσω του Taxisnet, αλλά χωρίς τη δυνατότητα άτοκων δόσεων. Η πληρωμή γίνεται μέσω του ιστοτόπου www.aade.gr, εφόσον προηγουμένως οι φορολογούμενοι συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς τους.