Εκπνέει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Εκπνέει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Η Τεχεράνη διαμηνύει πως δεν θεωρεί πιθανό να υπάρξει ως το βράδυ συμφωνία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων.

«Εξακολουθούμε να είμαστε επικεντρωμένοι στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας ως σήμερα το βράδυ, όμως αν σήμερα το απόγευμα ή το βράδυ δεν τα έχουμε καταφέρει, η λύση είναι να εξετάσουμε μια παράταση της προσωρινής συμφωνίας της Γενεύης. Αυτή ενδέχεται να έχει διάρκεια έξι μηνών ή ενός χρόνου», δήλωσε Ιρανός διπλωμάτης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράν και την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNΑ, η Τεχεράνη θεωρεί αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας ως την καταληκτική ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των συνομιλιών κατά έξι με δώδεκα μήνες, με τους όρους που αναφέρονται στην προσωρινή συμφωνία της Γενεύης του Νοεμβρίου του 2013, στην περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία ως σήμερα το βράδυ.

«Με δεδομένο τον λίγο χρόνο που έχει απομείνει ως τη διορία και τον αριθμό των θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν, είναι αδύνατο να επιτευχθεί μια οριστική και ολοκληρωμένη συμφωνία ως τις 24 Νοεμβρίου», μετέδωσε το ISNA, επικαλούμενο ένα μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στη Βιένη. «Το ζήτημα της παράτασης των συνομιλιών είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι και θα αρχίσουμε να την συζητάμε, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως το βράδυ της Κυριακής», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ αναμένεται και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να φτάσει στη Βιένη σήμερα το απόγευμα για να συμμετάσχει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Ο Λαβρόφ νωρίτερα ακύρωσε τις συναντήσεις που είχε προγραμματίσει για αύριο Δευτέρα στη Μόσχα, καθώς το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) προσπαθούν να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.