Εκπομπές άνθρακα: To πλουσιότερο 1% του κόσμου μόλυνε όσο 5 δισ. άνθρωποι

Εκπομπές άνθρακα: To πλουσιότερο 1% του κόσμου μόλυνε όσο 5 δισ. άνθρωποι
epa07327479 A view over 'Lake Baerwald' shows water vapor rising from the lignite-fired power station Boxberg of the energy company LEAG in Boxberg, Germany, 28 January 2019. Germany's Structural Coal Commission (Kohlekommission) appointed by Chancellor Merkel recommends the country should quit coal latest by 2038 in order to meet its emissions targets. The proposal, which was released on 26 January 2019, is subject to amendment by government and parliament, media reported. EPA/FILIP SINGER Photo: AFP
Οι πολύ πλούσιοι συνεισφέρουν σημαντικά στις εκπομπές ρύπων περισσότερο λόγω της χρήσης ιδιωτικών τζετ και γιοτ.

Το πλουσιότερο 1% του κόσμου ήταν υπεύθυνο όσο ποσοστό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παρήγαγε το 66% των φτωχότερων ατόμων του πλανήτη ή 5 ανθρώπων κατά το 2019, σύμφωνα με έρευνα της Oxfam και του ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (SEI) που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Τα ευρήματα δείχνουν πως οι 2 παραπάνω ομάδες συνέβαλαν στο 16% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου το 2019.

Το πλουσιότερο 10% ήταν υπεύθυνο για το 50% των παγκόσμιων εκπομπών, όπως διαπιστώθηκε, ενώ το κατώτερο 50% ήταν υπεύθυνο για μόλις 8%.

Εντός του κορυφαίου 1%, η έκθεση συνδέει το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την προσωπική κατανάλωση στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από την Κίνα και τις χώρες του Κόλπου. Το κορυφαίο 1% αντιπροσωπεύει 77 εκατομμύρια ανθρώπους και ορίζεται στην έκθεση ως έχον εκτιμώμενο εισοδηματικό όριο 140.000 δολάρια ετησίως και μέσο εισόδημα 310.000 δολάρια.

Η έκθεση σημειώνει ότι η προσωπική κατανάλωση ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η τοποθεσία, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι μεταφορές, όπου οι πολύ πλούσιοι συνεισφέρουν σημαντικά περισσότερο λόγω της χρήσης ιδιωτικών τζετ και γιοτ.

Περιλαμβάνει επίσης μεταξύ 50% και 70% των εκπομπών του 1% που προέρχονται από επενδύσεις σε εταιρείες, μετρούμενες με βάση τις αναφερόμενες εκπομπές των εταιρειών και την κατανομή τους αναλογικά με την ιδιοκτησία των μετόχων αυτών των εταιρειών από το 1%.

Οι επενδύσεις δισεκατομμυριούχων σε ρυπογόνες βιομηχανίες ήταν διπλάσιες από εκείνες του μέσου επενδυτή, διαπίστωσαν η Oxfam και το SEI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com