Έκπτωση φόρου και για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών για κατάθεση σχετικής διάταξης στη βουλή.

Ευκαιρία σε 100.000 πολίτες να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τα τέλη Ιουλίου και να μην τους επιβληθεί πρόσθετος φόρος για εκπρόθεσμη υποβολή δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Με έκτακτη ανακοίνωσή του το απόγευμα της Παρασκευής, ξεκαθαρίζει ότι θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή ώστε να αναγνωριστούν στους εκπρόθεσμους φορολογούμενους οι αποδείξεις δαπανών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φοροπρόστιμο 22% επί του ποσού που πρέπει να συγκεντρώσουν βάσει του ετήσιου εισοδήματός τους, αλλά και οι αποδείξεις ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ουσιαστικά, με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, δίνεται μία νέα έμμεση παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου σε όσους δεν πρόλαβα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση έως τις 14 Ιουλίου. Αυτό διότι όσοι σπεύσουν μέχρι τότε να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση εκτός του ότι δεν θα επιβαρυνθούν με το πρόστιμο 22% επί των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρώσουν, δεν θα επιβαρυνθούν και με προσαύξηση 1% επί του φόρου λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «από την Παρασκευή 18 Ιουλίου είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014. Με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα αποσαφηνίζεται ότι το ποσό του φόρου μειώνεται στη βάση των αποδείξεων δαπανών για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών, όπως επίσης για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου υποβολής της δήλωσης (όπως δηλαδή ισχύει και για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις). Κατά τα άλλα, διατηρούνται σε ισχύ οι κείμενες διατάξεις».

Για παράδειγμα έστω μισθωτός υποβάλει σήμερα εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ιατρικές δαπάνες 2.000 ευρώ. Για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έπρεπε να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις 5.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρούσε σε αλλαγή της νομοθεσίας ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πλήρωνε πρόσθετο φόρο 5.000 Χ 22% = 1.100 συν 200 ευρώ λόγω απώλειας της έκπτωσης φόρου από Ιατρικές δαπάνες συν πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής έως 100 ευρώ συν 1% πρόσθετο φόρο για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής του φόρου.

Με τη νέα διάταξη ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί μόνο με το πρόστιμο της εκπρόθεσμης υποβολής, δηλαδή έως 100 ευρώ.

Πηγή: Το Βήμα

Διαβάστε ακόμη:

«Παράθυρο» του ΣτΕ για αμφισβήτηση του ΦΑΠ

To 99% των Ελλήνων είναι φορολογικά εμπρόθεσμοι