ING: «Έκρηξη» απασχόλησης σε Ελλάδα και Νότο της ΕΕ – Η μεγάλη ανατροπή στην αγορά εργασίας της ευρωζώνης

ING: «Έκρηξη» απασχόλησης σε Ελλάδα και Νότο της ΕΕ – Η μεγάλη ανατροπή στην αγορά εργασίας της ευρωζώνης
We are hiring. Join to the team announcement. Hiring recruitment concept hand holding a office chair. Photo: Shutterstock
Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, είδε σημαντική πτώση της ανεργίας έως και 2,6 ποσοστιαίες μονάδες

Μια νέα εποχή φαίνεται να έχει ανατείλει για την αγορά εργασίας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της ING, με τον Νότο και ειδικά την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε ό,τι αφορά την πτώση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ώρα που οι βόρειες χώρες βλέπουν τις δικές τους επιδόσεις να επιβραδύνονται.

Όπως σημειώνει η ING, από τις αρχές του 2023 οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, κατέγραψαν ισχυρή μείωση της ανεργίας, σε αντίθεση με τον Βορρά όπου οι δείκτες ανεργίας άρχισαν να ανεβαίνουν. Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, είδε σημαντική πτώση της ανεργίας έως και 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε η απασχόληση, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.

Η έκθεση της ING εξηγεί ότι αυτό δεν είναι τυχαίο: η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου ευνοήθηκαν από την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία, την εισροή κεφαλαίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenEU) και από την μικρότερη εξάρτηση από τη μεταποίηση σε σχέση με τον Βορρά. Επιπλέον, η αγορά εργασίας ενισχύθηκε και από κλάδους όπως το λιανεμπόριο, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και οι κατασκευές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίθετα, στη Γερμανία και την Αυστρία, η ανεργία αυξήθηκε και η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα παρουσίασε μείωση, κυρίως λόγω αδυναμίας στον μεταποιητικό κλάδο και στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αύξηση του κόστους εργασίας, που ώθησε πολλές επιχειρήσεις να μειώσουν προσωπικό.

Η ING τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση, καθώς όχι μόνο μειώθηκε η ανεργία, αλλά παράλληλα υπήρξαν και βελτιώσεις στην παραγωγικότητα, κάτι που θεωρείται «υγιής» ανάπτυξη, ενισχύοντας το εισόδημα των νοικοκυριών και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανάλυση, η σύγκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου, δηλαδή η μείωση των μεγάλων διαφορών στην αγορά εργασίας, είναι θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη συνολικά, καθώς διευκολύνει και την ΕΚΤ να χαράξει κοινή νομισματική πολιτική χωρίς να «σκοντάφτει» σε διαφορετικές εθνικές συνθήκες.

Η ING εκτιμά ότι το θετικό κλίμα στον Νότο αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ενώ ο Βορράς πιθανώς θα συνεχίσει να βλέπει ήπια άνοδο της ανεργίας και ασθενή ιδιωτική απασχόληση, ειδικά σε κλάδους όπως η μεταποίηση.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η έκθεση, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης δείχνουν να ηγούνται της ανόδου στην αγορά εργασίας, κλείνοντας το χάσμα με τον Βορρά και δημιουργώντας ένα νέο, πιο ισορροπημένο τοπίο για την ευρωζώνη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: