Έκρηξη κερδοφορίας για τη Μυτιληναίος το 2017

Έκρηξη κερδοφορίας για τη Μυτιληναίος το 2017

«Η αύξηση της κερδοφορίας το 2017 ανοίγει το δρόμο για το επόμενο βήμα εξέλιξης.» 

Ισχυρή άνοδο των αποτελεσμάτων της κατέγραψε το 2017 η Μυτιληναίος ΑΕ υπερβαίνοντας τους στόχους που είχαν τεθεί τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1.526,7 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 22,5%, λόγω της εξαιρετικής επίδοσης του Τομέα Μεταλλουργίας, της υψηλής επίδοσης του Τομέα της Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου, αλλά και της συνεισφοράς του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 306,0 εκατ. ευρώ έναντι 222,4 εκατ. ευρώ το 2016 σημειώνοντας, αύξηση 37,6% που αποδίδεται πρώτιστα στην ιστορικά υψηλή επίδοση του Τομέα Μεταλλουργίας.

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 154,6 εκατ. ευρώ έναντι 34,2 εκατ. ευρώ το 2016. Η σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή (+270,2%) και το προτεινόμενο μέρισμα αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τα οφέλη από τον εταιρικό μετασχηματισμό που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και σηματοδότησε τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας εταιρικής οντότητας, που επωφελείται από σημαντικές επιχειρηματικές συνέργειες και ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 568,1 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας το δείκτη Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA χαμηλότερα από τις δυο φορές (1,86).

Συνέπεια της αυξημένης κερδοφορίας και της ισχυροποίησης του ισολογισμού μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό αποτελεί και η έναρξη πληρωμής μερισμάτων προς τους μετόχους σε διατηρήσιμη βάση. Συγκεκριμένα για τη χρήση του 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,50% με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής την 31/12/2017.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «O εταιρικός μετασχηματισμός αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη της Μυτιληναίος σε μια ισχυρή διεθνή εταιρεία, θέτοντας τις κατάλληλες οργανωτικές δομές και επιτυγχάνοντας σημαντικές λειτουργικές και οικονομικές συνέργειες. Η αύξηση της κερδοφορίας το 2017, η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής δομής και οι προοπτικές υψηλών χρηματοροών και των τριών τομέων επιχειρησιακής δραστηριότητας της εταιρείας, ανοίγουν το δρόμο για το επόμενο βήμα εξέλιξης. Μέσα από ένα νέο πρόγραμμα στοχευμένων επενδύσεων σε έργα με υψηλούς βαθμούς απόδοσης, η εταιρεία αποσκοπεί αφενός στην περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητάς της σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου στην αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τα οικονομικά της μεγέθη προς όφελος των εργαζομένων, των μετόχων αλλά και της ελληνικής οικονομίας».

Επίσης, σημειώνεται ότι η απορριπτική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ επί της προσφυγής της Αλουμίνιο της Ελλάδος που αφορούσε την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο 2007-2008. Συνέπεια της απορριπτικής αυτής απόφασης, τα αποτελέσματα του 2017 έχουν επιβαρυνθεί κατά 17,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA και 22,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας.