Έκρηξη οργής: Σε «αποπληξία» ο Τραμπ σε τηλεφώνημα με τον Τζόνσον

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση φέρεται να έκανε στη βρετανική πλευρά η στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Μπόρις Τζόνσον.

Αφορμή του θυμού του Τραμπ η απόφαση Τζόνσον να επιτρέψει τη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο, εταιρεία που για τις ΗΠΑ είναι «κόκκινο πανί».

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει δημοσίως τη βρετανική ότι η Huawei ενεργεί ως όργανο της κινεζικής κυβέρνησης και ότι οποιαδήποτε ανάμιξή της στις βρετανικές τηλεπικοινωνίες θα συνιστούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια, αλλά και απειλή για τη μελλοντική εμπορική σχέση Λονδίνου-Ουάσινγκτον.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στην ανάπτυξη του 35% των μη κρίσιμων υποδομών του δικτύου 5G.

Δημοσίως οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν για να εξαλειφθούν οι πιθανότητες και οι υποψίες περί κινεζικής διείσδυσης σε κρίσιμες υποδομές και δεδομένα πληροφοριών.

Όπως υποστηρίζουν, ωστόσο, οι Financial Times επικαλούμενοι αξιωματούχο με γνώση της συνομιλίας, στο τηλεφώνημα Τζόνσον προς Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος βρέθηκε σε κατάσταση «αποπληξίας» μην κρύβοντας την οργή του.

Δεύτερος αξιωματούχος παραδέχεται ότι η συζήτηση ήταν «πολύ δύσκολη», με τη βρετανική πλευρά να εκπλήσσεται από τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε δηλώσει πως η αμερικανική πλευρά είχε καταστήσει «πολύ ξεκάθαρη» στη βρετανική κυβέρνηση τη διαφωνία της με την απόφαση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε το δημοσίευμα των FT σχολιάζοντας ότι «δεν αναγνωρίζει τους χαρακτηρισμούς» που αναφέρονται σε αυτό.

Σχετικά άρθρα