Έκρηξη ζήτησης για στελέχη πληροφορικής

Έκρηξη ζήτησης για στελέχη πληροφορικής
Photo: pixabay.com
Έλλειψη επαγγελματιών πληροφορικής σε ποσοστό 31% διαπιστώνει η ManpowerGroup - 200% αύξηση στις αγγελίες βλέπει η kariera.gr - Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, τα τεχνολογικά hubs και data centers και οι ώριμες συνθήκες για deals στον κλάδο.

Στο ζενίθ έχει ανεβάσει τη ζήτηση για στελέχη πληροφορικής ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, που επιταχύνεται μετά την πανδημία ενώ την ίδια στιγμή το κλίμα ευνοεί εξαγορές και συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας, τάση που προβλέπεται να κλιμακωθεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Ενδεικτικές είναι επίσης κινήσεις πολυεθνικών όπως Microsoft, PfizerDeloitte που αναπτύσσουν τεχνολογικά hub και Data Centers στη χώρα μας, ενισχύοντας τη ζήτηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αύξηση των αγγελιών εργασίας στην πληροφορική το τελευταίο πεντάμηνο αυξάνεται με ρυθμό 200%, σύμφωνα με στοιχεία του kariera.gr που ετοιμάζεται για το Developers:Day :Digital στις 24 και 25 Ιουνίου.

Στοιχεία πρόσφατης έρευνας της ManpowerGroup για την έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα τοποθετεί τη χώρα μας στη 10η θέση της κατάταξης των χωρών της περιφέρειας ΕΜΕΑ ως προς την δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού. Εκεί που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο τομέας πληροφορικής/δεδομένων, με ποσοστό έλλειψης 31%. Πρόκειται για διπλάσιο ποσοστό από το 14% που είναι ο μέσος όρος στις χώρες ΕΜΕΑ και τριπλάσιο σχεδόν από το 11% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Σημαντική έλλειψη ταλέντων καταγράφεται και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών όπως στη βιομηχανία/παραγωγή, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις πωλήσεις αλλά ο τομέας της πληροφορικής είναι η κορυφή του προβλήματος.

Σύμφωνα με την Thales παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ και περισσότερο από ένα έτος σε καθεστώς τηλεργασίας και είμαστε ενώπιον πιθανών μετατοπίσεων σε υβριδικά μοντέλα εργασίας, τόσο εξ αποστάσεως όσο και από το γραφείο, τα τέσσερα πέμπτα (82%) των επιχειρήσεων εξακολουθούν να ανησυχούν για τους κινδύνους ασφαλείας των εργαζομένων που εργάζονται εξ αποστάσεων. Με σχεδόν τις μισές (47%) επιχειρήσεις να παρατηρούν αύξηση του όγκου, της σοβαρότητας ή / και του εύρους των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο τους τελευταίους 12 μήνες, η ανάγκη ενίσχυσης των τμημάτων ΙΤ τους με στελέχη πληροφορικής/δεδομένων και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων από την πλευρά του ανθρώπινου δυναμικού είναι προτεραιότητα.

Επίσης η μελέτη της Accenture “Make the leaptake the lead” έδειξε ότι οι ηγέτιδες εταιρείες που ενίσχυσαν τις τεχνολογικές τους επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας ισχυροποίησαν τη θέση τους έναντι των ανταγωνιστών τους. Μάλιστα αυξάνοντας τις επενδύσεις τους σε cloud, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και άλλες τεχνολογίες, οι εταιρείες αυξάνουν τα έσοδά τους με ρυθμό πέντε φορές ταχύτερο από τις εταιρίες του ανταγωνισμού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση για στελέχη πληροφορικής ακόμη και σε περιόδους με μικρή αποκλιμάκωση των εκτιμήσεων για την κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου (επεξεργασία στοιχείων ΙΟΒΕ).

Εξαγορά Axelos από PeopleCert

Σε αυτό το περιβάλλον ευδοκιμούν οι συνεργασίες και τα deals. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις χθες ανακοινώθηκε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η εξαγορά από την PeopleCert του μεριδίου της Capita στην Axelos Limited. Η Capita plc, εταιρεία παροχής συμβουλών, μετασχηματισμού και ψηφιακών υπηρεσιών, που έχει συμπράξει με το βρετανικό δημόσιο για τη συγκεκριμένη επένδυση, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αποτιμά την κοινοπραξία στα 380 εκατ. λίρες, που αντιστοιχεί σε 11,5 φορές τα κέρδη EBITDA της κοινοπραξίας το 2020, ύψους 33,1 εκατ. λιρών. Ως μέρος της επένδυσης της PeopleCert στην Axelos, η FTV Capital Management θα γίνει μέτοχος μειοψηφίας στην PeopleCert. Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση εγκρίσεων από αρμόδιες αρχές και τη γενική συνέλευση των μετόχων της Capita.