Έξι βήματα για να στήσετε μια επιχείρηση από το μηδέν

Έξι βήματα για να στήσετε μια επιχείρηση από το μηδέν

Πώς να ξεκινήσεις τη δική σου εταιρεία και να τη στήσεις στα πόδια της σε χρόνο ρεκόρ.

Ο Lewis Howes ήταν ένας επιτυχημένος αθλητής του αμερικάνικου ποδοσφαίρου μέχρι την ημέρα που ένας τραυματισμός τερμάτισε πρόωρα την καριέρα του. Στη συνέχεια, και από εντελώς απένταρος, κατάφερε να δημιουργήσει έναν όμιλο εκατομμυρίων απλώς ακολουθώντας το πάθος του. Πώς το κατάφερε;

Τον πρώτο ενάμισι χρόνο μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα δεν είχε καθόλου χρήματα, ούτε σπίτι· τον φιλοξενούσε η αδελφή του. Ήξερε πως το επόμενο βήμα του θα είχε να κάνει με τον αθλητισμό, αλλά δεν ήξερε ούτε τι θα ήταν αυτό, ούτε πώς να ξεκινήσει.

Μέσω επιμονής, αλλά και τύχης, βρήκε έναν μέντορα που δέχτηκε να τον προσλάβει ως μαθητευόμενο με αμοιβή 500 δολάρια το μήνα. Συμπλήρωνε το εισόδημά του με δουλειές του ποδαριού.

Κάποια στιγμή ξεκαθάρισε τι ήθελε να κάνει: να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να τους δώσει τα μέσα να συνδεθούν μέσω business networking ώστε να το επιτύχουν.

Ίδρυσε το School of Greatness Academy, ένα επιτυχημένο podcast στο οποίο ο ίδιος συζητά με επιχειρηματίες και επαγγελματίες θέματα ηγεσίας και προσωπικής βελτίωσης. Συνέγραψε το βιβλίο LinkedWorking: Generating Success on the World’s Largest Professional Networking Website στο οποίο συμβουλεύει πώς να εκμεταλλευτεί κανείς στο έπακρο το LinkedIn. Έγραψε το βιβλίο The Ultimate Webinar Marketing Guide που κυκλοφόρησε το 2012. Ίδρυσε την εταιρεία συμβούλων αθλητικού marketing SportsNetworker, το ενημερωτικό site για επιχειρηματικά στελέχη του αθλητισμού Sports Executives Association και το Inspired Marketing, εταιρεία παροχής συμβουλών και περιεχομένου για social media.

Όπως λέει ο ίδιος, όταν βρεις τι πραγματικά θέλεις να κάνεις, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να πας από το μηδέν στην επιτυχία.

  1. Μάθε την αγορά σου

Το να γνωρίζεις όσα και οι ανταγωνιστές σου δεν φτάνει. Ψάξε βαθιά στην αγορά και μελέτησε τη σαν ειδικός.

Ξεκίνα από το Google και δες λέξεις σχετικές με τον τομέα σου. Μην αποθαρρυνθείς αν ο τομέας δείχνει κορεσμένος, μπορείς αυτό να το χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου με την έννοια πως αφού «χωράει» τόσους πολλούς τότε πιθανότατα χωράει και εσένα. Υπάρχει χρήμα για όλους.

  1. Θέσε έναν ρεαλιστικό οικονομικό στόχο

Ανανεώνω τους στόχους μου κάθε έξι μήνες και στο μεταξύ τους έχω πάντα μετακινήσει από την αρχική πρόβλεψη. Σκέψου και αποφάσισε τι χρειάζεται να κάνεις την κάθε ημέρα για να φτάσεις εκεί όπου θέλεις. Θέσε τον στόχο και στην πορεία μετακίνησέ τον, όρισε τα συγκεκριμένα βήματα που θα σε πάνε σε αυτόν.

  1. Κάνε το περιεχόμενο του site σου πρωτότυπο και εύκολο στο sharing

Αν και είναι θαυμάσιο να αναφέρεσαι στους ηγέτες του τομέα σου, το δικό σου brand πρέπει να ξεχωρίζει επίσης και να παράγει πρωτότυπο περιεχόμενο. Περιεχόμενο το οποίοι οι πελάτες, οι αναγνώστες και οι επισκέπτες θα βρίσκουν εύκολα και θα μπορούν να μοιραστούν με άλλους ακόμα πιο εύκολα διαδίδοντας το μήνυμά σου.

  1. Φτιάξε μία λίστα email

Όσο παλιομοδίτικο και αν φαίνεται, το email είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία στο να χτίσεις την επιχείρησή σου. Όσο αναπτύσσεις το site σου προσπάθησε να συγκεντρώνεις τις διευθύνσεις των επισκεπτών μέσω μιας φόρμας, με αντάλλαγμα να τους παρέχεις περιεχόμενο και αξία. Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερους πελάτες όταν θα είσαι σε πλήρη λειτουργία.

  1. Φτιάξε κάτι που μπορείς να πουλήσεις

Το προϊόν ή η υπηρεσία σου πρέπει να έχει αξία, πρέπει να έχει και τιμή. Αφιέρωσε χρόνο στο να κατανοήσεις τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κοινό σου και ταυτόχρονα να χτίζεις τη σχέση σου μαζί του. Στη συνέχεια θα δημιουργήσεις κάτι που λύνει το πρόβλημά τους. Εύκολο να το λες και δύσκολο να το κάνεις, αλλά αυτή είναι η καρδιά του ζητήματος.

  1. Ξεκίνα σήμερα και βελτίωσε όσο προχωράς

Πολλοί άνθρωποι σπαταλούν χρόνο προσπαθώντας να φτιάξουν το απολύτως τέλειο προϊόν προτού το παρουσιάσουν στην αγορά. Από το λογότυπο μέχρι τα κείμενα, μέχρι το site, τα πάντα. Μην κάνετε το ίδιο. Δώσε τη δυνατότητα προπαραγγελίας και πούλα το προϊόν σου προτού το φτιάξεις. Επικέντρωσε στις πωλήσεις και στη διάδοση του μηνύματός σου.

Πολλές επιτυχημένες εταιρείες παρουσιάζουν όλη την ώρα προϊόντα και υπηρεσίες που δεν έχουν τελειοποιηθεί. Κοίτα το Facebook πόσες φορές έχει αλλάξει και πόσες βελτιώσεις έχει ενσωματώσει. Ξεκίνα με ένα απλό προϊόν και βελτίωνέ το καθημερινά. Ξεκίνα σήμερα.