ΕΚΤ: Αναμένεται να τροποποιήσει το guidance λόγω νέου στόχου πληθωρισμού

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι περιμένουν αναλυτές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει σήμερα. Θα γίνουν απλώς τροποποιήσεις ή μία πραγματική αλλαγή και πότε;

Ο νέος στόχος πληθωρισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι δυνητικές επιπτώσεις του στη νομισματική πολιτική θα είναι το βασικό θέμα της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας στη Φρανκφούρτη.

Όπως μεταδίδει το CNBC, υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα παρουσιάσει σήμερα μία έκπληξη, καθώς η Πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη για ισχυρή πολιτική απάντηση.

«Αναγνωρίζουμε πολύ συγκεκριμένα ότι η εγγύτητα με το αποτελεσματικό κατώτατο όριο απαιτεί ισχυρή ή επίμονη δράση νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η Λαγκάρντ στις 8 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τον στόχο πληθωρισμού από «κάτω, αλλά κοντά στο 2%», σε έναν συμμετρικό στόχο 2% μεσοπρόθεσμα.

Τι σημαίνει ωστόσο αυτό για τη νομισματική πολιτική; Αν και ορισμένοι αναμένουν κάτι παραπάνω από απλώς τροποποιήσεις των κατευθυντήριων γραμμών, άλλοι περιμένουν μία πραγματική αλλαγή αργότερα φέτος, όταν θα υπάρχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την οικονομική πορεία της ευρωζώνης και την εξέλιξη της πανδημίας.

«Πιστεύουμε ότι τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής πριν από μέρες υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει πέρα από την αλλαγή της καθοδήγησης στη συνεδρίασή της στις 22 Ιουλίου», δήλωσε ο Luigi Speranza, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas.

«Πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια για το τι θα γίνει μετά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), υπογραμμίζοντας το μήνυμα της ΕΚΤ για διαρκή διευκόλυνση», είπε.

Το βασικό μήνυμα θα μπορούσε να είναι ότι δεν υπάρχει βιασύνη για να δοθεί σήμα για πιο σφιχτή πολιτική, ακόμη και στις συνεδριάσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου», δήλωσε ο Anatoli Annenkov της Societe Generale.