ΕΚΤ: Αποφάσεις με φόντο «τριγωνικές» διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – ΕΕ – Κίνας
- 24/07/2025, 09:32
- SHARE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται διατεθειμένη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ στη σημερινή της συνεδρίαση σε μια συγκυρία που εισέρχονται στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για τους δασμούς, με την Κίνα να διεξάγει συνομιλίες και με τους δύο εμπορικούς εταίρους με φόντο τις εξαγωγές σπάνιων γαιών.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, έχει προγραμματίσει συνάντηση με Κινέζους ομολόγους του στη Στοκχόλμη την επόμενη εβδομάδα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με παράταση της αναστολής των δασμών, μετά και την πρόσφατη μείωση των περιορισμών στις εξαγωγές μικροτσίπ από τις ΗΠΑ και την επανέναρξη των εξαγωγών κινεζικών σπάνιων γαιών.
Από την άλλη μεριά, η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας στο Πεκίνο περιλαμβάνει και συνομιλίες εμπορικού χαρακτήρα σχετικά με τις εξαγωγές σπάνιων γαιών της Κίνας -που παράγει το 90% των σπάνιων γαιών παγκοσμίως- και τις παρενέργειες από τον περιορισμό των εξαγωγών τους ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς, που επηρεάζουν όμως και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Σημειώνεται ότι οι σπάνιες γαίες είναι σημαντικές για την κατασκευή κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων αυτοκινήτων και άλλων εξαρτημάτων που παράγουν οι βιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και άμυνας και καθαρής ενέργειας. Με το νέο δασμολογικό καθεστώς έχει διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργώντας προβλήματα στη βιομηχανία. Για παράδειγμα, έχουν επιβραδυνθεί οι εξαγωγές οχημάτων προς τις ΗΠΑ και σημαντικός όγκος τους έχει ανακατευθυνθεί στην ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές βιομηχανίες.
Εντωμεταξύ, σε συνέχεια των εμπορικών συμφωνιών που συνήψε με το Βιετνάμ για δασμούς 20%, με τις Φιλιππίνες για 19%, όπως και με την Ινδονησία, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία και με την Ιαπωνία που καθορίζει δασμούς 15% στις εισαγωγές. Οι τελευταίες πληροφορίες για την κυοφορούμενη συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ αναφέρουν δασμό 15% στα προϊόντα της ΕΕ ενώ καλλιεργούνται προσδοκίες για μείωση υφιστάμενων δασμών και εξαιρέσεις σε κάποιες κατηγορίες.
Σε αυτό το φόντο συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ η οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ μετά από μια σειρά οκτώ συνολικά περικοπών από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, από 4% σε 2%. Με τον πληθωρισμό να έχει επιστρέψει στον στόχο του 2% προβλέπεται να τηρήσει στάση αναμονής προσβλέποντας σε πιο σταθερό περιβάλλον νομισματικής πολιτικής μετά την προωθούμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τον οποία έχει προσδιοριστεί προθεσμία μέχρι την 1η Αυγούστου.
Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο για να αξιολογήσει την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου στον πληθωρισμό και τις άλλες επιπτώσεις των νέων δασμών, επιπλέον αυτών που επιβαρύνουν σήμερα αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο. Εξάλλου, περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης.
Οι τεταμένες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών έχουν δυσκολέψει την διαδικασία χάραξης πολιτικής, με ενδεικτικό ότι η απειλή Τραμπ για επιβολή δασμού 30% στα προϊόντα της ΕΕ που εξάγονται στις ΗΠΑ οδήγησε την Christine Lagarde και το επιτελείο της ΕΚΤ σε επανεξέταση του δυσμενούς σεναρίου και των προβλέψεων για ανάπτυξη και πληθωρισμό.
Οι επενδυτές πάντως αναμένουν μια ακόμη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους.